Joulumieli – aineeton lahja lähimmäiselle
Kaikkialta silmille ja korville vyöryvä markkinahumu ja glitterillä kuorrutetut elämykset ovat kaukana siitä todellisuudesta, jossa liian moni suomalainen lapsiperhe elää. Monessa kodissa päällimmäinen huoli on, riittävätkö rahat jouluateriaan, lasten joululahjoista puhumattakaan.
Maailman tilanne ja ympärillämme vellova epävarmuus kuormittavat meitä kaikkia, miten kutakin. Sodat, väkivalta, ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhkakuvat ja luontokato huolestuttavat myös lapsia ja nuoria.
Vaikka asiat omalla kohdalla olisivat hyvin, voimme silti kokea riittämättömyyttä monin tavoin. Saatamme pohtia, onko oikein juhlia ja iloita, kun toisaalla on hätä, tuskin kattoa pään päällä. Onko oikein, että viiden kilon kinkku paistuu uunissa, pöytään katetaan graavisiikaa ja pukki tuo taloon säkillisen lahjoja?
Riittämättömyyden tunnetta voi lievittää iloa jakamalla ja huomioimalla epäitsekkäästi toiset ihmiset. Siihenhän joulumieli perustuu, antamisen iloon! Lahja voi olla tavaran sijaan myös aineeton, se voi olla välittämistä, puolustamista, avun tarjoamista.
Ota käyttöösi ja jaa kavereillesi Vanhempainliiton laatima joulun puuhalista. Tee se, mihin omat voimavarasi juuri nyt riittävät, ja mikä tuottaa iloa paitsi toiselle, myös itsellesi.
Kiitos jokaiselle vanhempaintoimijalle arvokkaasta työstänne lasten, nuorten, vanhempien sekä päiväkotien ja koulujen hyvän arjen puolesta.
Vanhempainliiton toimiston väki toivottaa hyvää joulunaikaa!
Jaa artikkeli
Lue myös nämä
Terveisiä koronan jälkeiseen kouluun
Suomen Vanhempainliitto on kartoittanut korona-aikana vanhempien kokemuksia koronapandemiasta ja sen vaikutuksista varhaiskasvatukseen, koulunkäyntiin ja perheiden arkeen. Viimeinen kysely tehtiin helmikuussa 2022 ja siihen vastasi 333 peruskoululaisen vanhempaa. Vanhemmat nostivat kyselyssä esiin näkemyksiä, joita on tärkeä pohtia, kun kouluissa ollaan palaamassa kohti koronan jälkeistä arkea.
Ikärajojen tärkeydestä – Erään pienen pojan tarina
Miksi kannattaa olla kiinnostunut siitä, mitä mediasisältöjä lapset seuraavat? Hanna kertoo blogissaan tapahtumasta, joka sekoitti koko perheen arkipäivät ja yöt.