Vuoteni johtokunnassa – lähde sinäkin mukaan!
Minna Kekäläinen
Kirjoittaja toimii Suomen Vanhempainliiton johtokunnassa ja vaalitoimikunnassa.
Vajaa vuosi sitten olin Vanhempainliiton liittokokouksessa ja pidin omaa kaksiminuuttista johtokuntavaalien mainospuhettani. Kello kilahti ajan täyttymisen merkiksi, vaikka olin vasta päässyt vauhtiin. Muistan, miten yleisön lämmin vastaanotto lohdutti puheissaan sivuraiteille eksynyttä. Paikka johtokunnastakin aukesi, vaikka puhe ei mennytkään ihan nappiin.
Tuolloin en vielä ihan tiennyt, minkälaista johtokunnan työskentely tulisi olemaan, mutta innostus päästä vaikuttamaan lasten ja perheiden asioihin veti vanhempaintoimintaan hurahtanutta mukanaan.
Nyt alkaa ensimmäinen johtokuntavuosi olla takana. Se on syventänyt tietämystäni järjestökentän ilmiöistä ja vaikuttamistoiminnasta sekä tuonut ajatteluuni uusia näkökulmia mm. vanhempien osallisuudesta. Menneen vuoden aikana tehty liiton strategiatyö on tuonut ideoita ja työkaluja myös oman kunnan kuntakohtaisen vanhempaintoiminnan luotsaamiseen.
Johtokunnan työskentely antaa hurjasti vaikutusmahdollisuuksia ja uusia näkökulmia sekä innostusta ja lisäeväitä omaankin yhdistystoimintaan.
Ennen johtokuntaan pyrkimistä mietin, onko minun kiireisessä arjessani tilaa vielä liittotasoiselle johtokuntatyöskentelylle. Se huoli on osoittautunut turhaksi. Kokouksia meillä on ollut vai muutaman kuukauden välein. Ajankäytön panostukset siis kohdistuvat lähinnä taustamateriaaliin tutustumiseen ja yleisen keskustelun seurantaan perheiden ja koululaisten arkeen liittyvien aiheiden ympärillä. Tätä samaa on tärkeää tehdä myös kuntakohtaisen ja paikallisen vanhempaintoiminnan tiimoilta, joten lisäpanostusta ei siis tarvita kuin muutama tunti kuukaudessa. Siihen nähden johtokunnan työskentely antaa hurjasti vaikutusmahdollisuuksia ja uusia näkökulmia sekä innostusta ja lisäeväitä omaankin yhdistystoimintaan.
Mitä siis sanoisin jollekin, joka miettii johtokuntavaaleihin mukaan lähtemistä? Sanoisin, että älä jää miettimään, vaan asetu ehdokkaaksi! Voit päästä mukaan innostavaan porukkaan, joka yhdessä tekee tärkeitä päätöksiä meidän kaikkien lasten parhaaksi!
Jaa artikkeli
Lue myös nämä
Ota päihteet ja turvallisuus puheeksi pienenkin lapsen kanssa
Heini Kärkkäinen Kirjoittaja toimii Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä projektipäällikkönä Kaupunki kuuluu kaikille -hankkeessa. ”Kaupan edessä on aikuisia, jotka juovat alkoholia. Minua jännittää kulkea siitä ohi,” kertoi eräs ekaluokkalainen lapsi koulumatkastaan. Päihteet ovat osa katukuvaa ja arkea niin, etteivät ne jää huomaamatta edes pieniltä lapsilta. Jos lapsi näkee esimerkiksi kaupungilla aikuisen käyttäytyvän oudosti, puhuvan sekavasti tai […]
Turvallinen koulu tehdään yhdessä
Lukuvuoden 2021-22 Valtakunnallinen koulurauhan julistustapahtuma järjestetään Sodankylässä. Lapset ja nuoret valitsivat koulurauhavuoden teemaksi turvallisen koulun. Jyväskylän Lasten parlamentin suuristunnossa lapsiasiavaltuutettu oli kuulemassa lasten ajatuksia turvallisuudesta. Lapset kuvasivat turvallisuuden muodostuvan ympärillä olevista ihmisistä, turvallisista aikuisista, perheestä, vanhemmista ja ystävistä. Lisäksi säännöt ja hyvä ilmapiiri tuovat lapsille turvallisuutta.