Koulutuskokonaisuus opettajille, rehtoreille ja päiväkodin johtajille

Osaamista kodin ja kasvatusyhteisön yhteistyöhön
-koulutuskokonaisuus perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opettajille, rehtoreille ja päiväkodin johtajille

Koulutuksen tavoitteena on antaa opettajille, rehtoreille ja johtajille valmiuksia ja keinoja toteuttaa opetussuunnitelman perusteiden ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista kodin ja kasvatusyhteisön yhteistyötä sekä vanhempien osallisuutta.

Koulutuksen aikana osallistujat keräävät oman keinovalikoiman vanhempien osallisuuden toteuttamiseen ja voimaantuvat viemään vanhempien osallisuutta eteenpäin koko päiväkoti- tai kouluyhteisössä.

Koulutuskokonaisuuksia järjestetään kaksi, toinen Helsingissä ja toinen Oulussa.

Lähipäivät Helsingissä

Paikka:

Helsingin yrittäjänaiset ry:n sali, Uudenmaankatu 23 A 2, Helsinki

Koulutuspäivät:

Tiistai 5.11.2019 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Keskiviikko 4.12.2019 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Torstai 9.1.2020 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Tiistai 4.2.2020 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Kurssilla on vielä tilaa.

Lähipäivät Oulussa

Paikka:

Alppimaja, Tirolintie 7, 90530 Oulu

Koulutuspäivät:

Keskiviikko 13.11.2019 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Tiistai 10.12.2019 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Torstai 16.1.2020 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Torstai 6.2.2020 (Aamukahvi  alkaa 9.30, koulutus 10.00 – 16.00)

Kurssilla on vielä tilaa.

Koulutus sisältää omatoimista työskentelyä lähipäivien välissä. Etätyöskentely nivotaan jokaisen osallistujan omiin tavoitteisiin ja arkityöhön.

Sisältö

LÄHIPÄIVÄ 1: Kodin ja koulun/päiväkodin yhteistyö – kumppanuutta lapsen parhaaksi

Opintojaksossa avataan perusopetuksen opetussuunnitelman/varhaiskasvatussuunnitelman mukaista kodin ja koulun/päiväkodin yhteistyötä ja niiden antamia mahdollisuuksia. Opintojaksossa kootaan toimivan yhteistyön rakennuspalikat ja annetaan välineitä vuorovaikutteisten ja vanhempia osallistavien vanhempainiltojen järjestämiseen. Lisäksi käydään läpi koko opintokokonaisuuden tavoitteet ja toteutus ja luodaan omat tavoitteet koulutukselle.

Päivän avainsanat: ops, vasu, kohtaaminen, dialogisuus, osallisuus, yhteistyö, vanhempainilta

LÄHIPÄIVÄ 2: Sujuva vuorovaikutus kotien kanssa erityislapsiperheiden näkökulmasta

Opintojakso antaa välineitä siihen, miten kohdata erityislasten vanhempia ja edistää lasten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta koulussa. Kokemusasiantuntijan puneenvuoro syventää osallistujien kokemusta. Osallistujat saavat perehdytyksen myös KESY-materiaaliin arviointikeskustelujen välineenä.

Päivän avainsanat: erityisyys, tuki, osallisuus, yhdenvertaisuus, arki, vertaistoiminta

LÄHIPÄIVÄ 3: Kodin ja kasvatusyhteisön yhteistyö maahan muuttaneiden perheiden kanssa

Opintojaksolla käsitellään yhteistyötä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten perheiden kanssa. Opintojaksolla käydään läpi maahanmuuttajan kohtaamia haasteita ja annetaan eväitä kulttuurisensitiiviseen kohtaamiseen. Osallistujat tutustuvat myös Wilho-materiaaliin vanhempien kohtaamisen apuna.

Päivän avainsanat: monikulttuurisuus, kulttuurisensitiivisyys, vuorovaikutus, osallisuus, identiteetti

LÄHIPÄIVÄ 4: Vanhempaintoimintaa päiväkodissa/koulussa – vanhemmat mukana hyvinvointia rakentamassa

Opintojaksolla käsitellään vanhempien osallisuutta erityisesti päiväkodin / koulun hyvinvointityössä yhteisötasolla. Opintojaksolla pohditaan, miten vanhempia innostetaan mukaan koulun/päiväkodin toimintaan sekä miten koulutuksen aikana saadut ideat ja toimintamallit viedään osaksi omaa työtä ja työyhteisön arkea.

Päivän avainsanat: hyvinvointi, vanhempaintoiminta, oppilashuolto, osallisuus, jakaminen

Kustannukset

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelmaan sisältyy maksuton aamiainen sekä Vanhempainliiton tarjoama lounas ja iltapäiväkahvi. Mahdollisista matkakustannuksista osallistujat vastaavat itse.

Koulutukseen ilmoittautuneille lähetetään infokirje sähköpostitse viikolla 44.

Lisätietoja koulutuksen sisällöistä:
erityisasiantuntija Tuija Metso, tuija.metso@vanhempainliitto.fi

Lisätietoja ilmoittautumisesta ja käytännönjärjestelyistä:
hallinto- ja taloussihteeri Seija Suominen, toimisto@vanhempainliitto.fi

Tapahtuman järjestää

Suomen Vanhempainliitto

Mariankatu 28 B 5
00170 HELSINKI
toimisto (at) vanhempainliitto.fi

Helsinki / Oulu

Tapahtuma-aika

5.11.2019 klo 9:00 - 6.2.2020 klo 16:00

Lisää kalenteriin Lisää Google kalenteriin

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä

Huom. Ilmoittautuminen koulutukseen on sitova. Ilmoittamatta jätetyistä peruutuksista veloitamme 50 euron maksun.