Osaamista kodin ja koulun / päiväkodin yhteistyöhön!

Kompastutko viestintään vanhempien kanssa? Mietitkö, miten voisit kehittää koulun / päiväkodin ja kotien välistä yhteistyötä? Pohditko, miten aktivoisit erityislasten vanhempia tai eri kieli- ja kulttuuritaustaisia vanhempia osallistumaan?

Suomen Vanhempainliitto järjestää lukuvuonna 2020-2021 Osaamista kodin ja kasvatusyhteisön yhteistyöhön -koulutuskokonaisuuden. Koulutuskokonaisuus on suunnattu perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opettajille, rehtoreille ja varhaiskasvatuksen johtajille. Ilmoittautuminen avataan elokuussa. Tervetuloa mukaan! 

Koulutus antaa opettajille, rehtoreille ja johtajille valmiuksia ja keinoja toteuttaa opetussuunnitelman perusteiden ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista kodin ja kasvatusyhteisön yhteistyötä sekä vanhempien osallisuutta. Koulutuksen aikana osallistujat keräävät oman keinovalikoiman vanhempien osallisuuden toteuttamiseen ja voimaantuvat viemään vanhempien osallisuutta eteenpäin päiväkoti- tai kouluyhteisöissään. 

Koulutuskokonaisuuksia järjestetään kaksi: toinen Tampereella ja toinen Lappeenrannassa. Koulutus sisältää neljä lähipäivää sekä itsenäistä työskentelyä lähipäivien välissä. Etätyöskentely nivotaan jokaisen osallistujan omiin tavoitteisiin ja arkityöhön. Lähipäivät alkavat 9.30 aamukahvilla, koulutus päättyy klo 16.00. 

Huom. Aikataulut ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja vahvistamme aikataulun elokuun loppuun mennessä.

Lähipäivät Tampereella

Paikka:

Tampere Congress & Culture Centre Puistotorni, Väinö Voionmaa -sali.
Hämeentie 28, Tampere (tila on esteetön).
 

Koulutuspäivät:

Tiistai 3.11.2020
Keskiviikko 2.12.2020
Tiistai 19.1.2021
Torstai 11.2.2021 

Lähipäivät Lappeenrannassa  

Paikka:  

IVH Kampus, Suvorov -sali
Laserkatu 6, Lappeenranta (tila on esteetön).
 

Koulutuspäivät:  

Tiistai 10.11.2020
Keskiviikko 9.12.2020 
Tiistai 26.1.2021
Torstai 18.2.2021 

Koulutuksen sisältö  

Lähipäivä 1: Kodin ja koulun / päiväkodin yhteistyö – kumppanuutta lapsen parhaaksi

Koulutuspäivässä avataan perusopetuksen opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista kodin ja koulun / päiväkodin yhteistyötä ja vanhempien osallisuutta sekä annetaan ideoita niiden toteuttamiseen. Päivässä kehitetään yhdessä vuorovaikutteisia ja vanhempia osallistavia vanhempainiltoja ja annetaan välineitä kodin ja koulun / päiväkodin väliseen viestintään.   

Päivän avainsanat: ops, vasu, kohtaaminen, dialogisuus, osallisuus, yhteistyö, viestintä 

Lähipäivä 2: Kodin ja koulun / päiväkodin yhteistyö maahan muuttaneiden perheiden kanssa 

Koulutuspäivässä käsitellään yhteistyötä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten perheiden kanssa. Päivässä käydään läpi maahan muuttaneiden kohtaamia haasteita ja annetaan eväitä kulttuurisensitiiviseen kohtaamiseen. Kokemusasiantuntijan puheenvuoro syventää ja antaa välineitä yhteistyöhön vanhempien kanssa.  

Päivän avainsanat: monikulttuurisuus, kulttuurisensitiivisyys, vuorovaikutus, osallisuus, identiteetti 

Lähipäivä 3: Sujuva vuorovaikutus kotien kanssa erityislapsiperheiden näkökulmasta

Koulutuspäivä antaa välineitä erityislasten vanhempien kohtaamiseen ja edistää lasten ja vanhempien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta koulussa ja päiväkodissa. Kokemusasiantuntijan puheenvuoro syventää päivän teemaa. Osallistujat saavat perehdytyksen myös KESY-materiaaliin arviointikeskustelujen välineenä.  

Päivän avainsanat: erityisyys, tuki, osallisuus, yhdenvertaisuus, arki, vertaistoiminta 

Lähipäivä 4: Vanhempaintoimintaa päiväkodissa / koulussa – vanhemmat hyvinvointia rakentamassa

Koulutuspäivässä käsitellään vanhempaintoimintaa ja vanhempien osallisuutta hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Koulutuspäivässä pohditaan, kuinka vanhempia voidaan innostaa mukaan päiväkodin ja koulun toimintaan ja miten koulutuksen aikana saadut ideat ja toimintamallit viedään osaksi omaa työtä ja työyhteisöjen arkea.  

Päivän avainsanat: hyvinvointi, vanhempaintoiminta, oppilashuolto, osallisuus, jakaminen  

Kustannukset 

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelmaan sisältyy maksuton aamiainen sekä Vanhempainliiton tarjoama lounas ja iltapäiväkahvi. Mahdollisista matkakustannuksista osallistujat vastaavat itse. 

Ilmoittautuminen 

Koulutukseen voi osallistua opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö. Toivomme, että koulutukseen ilmoittautuneet osallistuvat koulutuksen kaikkiin lähipäiviin.  

Ilmoittautuminen koulutukseen avataan elokuussa 2020. Osallistujille lähetetään vahvistus osallistumisesta viimeistään viikolla 41. Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan lähempänä kuin 2 viikkoa ennen tilaisuutta, osallistumisen peruuntumisesta peritään 50 euron peruutusmaksu.  

Lisätietoja koulutuksen sisällöistä:

Suomen Vanhempainliitto
erityisasiantuntija Tuija Metso
tuija.metso@vanhempainliitto.fi 


Tapahtuman järjestää

Suomen Vanhempainliitto ry

Koulutuksen järjestämistä tukee Opetushallitus

Tapahtumapaikka

Tapahtumapaikka

Tampere alkaen 3.11.2020
Lappeenranta alkaen 10.11.2020

Tapahtuma-aika

3.11.2020 klo 10:00 - 18.2.2021 klo 16:00

Lisää kalenteriin Lisää Google kalenteriin


Ilmoittautuminen koulutukseen avataan syksyllä 2020.

Jaa artikkeli