Toinen aste

Nuoren siirtyessä opiskelemaan toiselle asteelle, hän on yhä enemmän itse vastuussa omien opintojensa etenemisestä. Vuoden 2021 oppivelvollisuusuudistuksen myötä vastuu alaikäisen nuoren oppivelvollisuuden suorittamisesta on vanhemmilla. Jotta vanhemmat voivat onnistua tehtävässään parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan tiivistä yhteistyötä kodin ja oppilaitoksen välille. Vanhempainliitossa tuemme kodin ja oppilaitoksen yhteistyötä toisella asteella.

Vahvistamme yhteistyötä kouluttamalla kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia sekä tarjoamalla materiaalia vanhempien ja ammattilaisten tueksi. Merkittävä osa toista astetta koskevasta kehittämistyöstämme tehdään STEA:n rahoittamassa kolmivuotisessa Chillisti mukana! -hankkeessa. 

Hankkeen myötä syvennämme vanhempien ja henkilökunnan ymmärrystä siitä, kuinka toimiva yhteistyö parhaimmillaan edistää nuorten ja koko oppilaitosyhteisön hyvinvointia. 

Chillisti mukana! – Nuorten hyvinvoinnin tukemista kodin ja oppilaitoksen yhteistyöllä 

Vanhempainliiton ja Förbundet Hem och Skolan toteuttama Vanhempien Barometri – Toinen aste osoittaa, että kodin ja oppilaitoksen väliselle yhteistyölle on tarve ja sitä tulee vahvistaa. Nuoren itsenäistyminen ei tarkoita, että hänen tulisi selvitä opinnoistaan tai kohtaamistaan haasteista yksin.

Nuoren tarve itsenäistyä ei tarkoita sitä, että hänen tulisi selvitä opinnoistaan tai kohtaamistaan haasteista yksin.

Chillisti mukana -hankkeessa kehitämme yhdessä opiskelijoiden, vanhempien ja henkilöstön kanssa toimintamalleja, jotka tukevat nuorten kasvua ja opiskelua sekä kotien kanssa tehtävää yhteistyötä toisen asteen oppilaitoksissa. Keskiössä on nuorten hyvinvointi. Hankkeen asiantuntijoina työskentelevät Minna Palmu ja Ville Koikkalainen. 

Chillisti mukana -työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä pilottioppilaitosten kanssa (Careeria, Koulutuskuntayhtymä Tavastian ammattiopisto, Varia, Omnia, Stadin ammattiopisto ja Ammattiopisto Live). Hankkeen aikana oppilaitosten edustajilla on myös mahdollisuus tavata muiden pilottiopilaitosten edustajia ja jakaa kokemuksia hyvistä toimintamalleista sekä kehittämisen tarpeista.  

Ota meihin yhteyttä – vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin!

Kysy lisää!

Minna Palmu

Toisen asteen koulutuksen asiantuntija, Chillisti mukana! -hanke

+358 41 313 5634

minna.palmu@vanhempainliitto.fi

Kysy lisää!

Ville Koikkalainen

Yhteisötyön asiantuntija, Chillisti mukana! -hanke

+358 50 592 2554

ville.koikkalainen@vanhempainliitto.fi

Nuoren itsenäistyminen ei tarkoita sitä, että tulisi pärjätä yksin -blogisarja

Chillisti mukana! -hankkeen asiantuntijoiden kirjoittamassa blogisarjassa käsitellään monipuolisesti vanhemmuuteen, nuoruuteen sekä kodin ja oppilaitoksen yhteistyöhön liittyviä aiheita. Tutustu hankkeen blogikirjoituksiin alta!

Pers edellä puuhun vai yhdessä eteenpäin? 1.4.2022

Miten tukea nuorta, kun kaikki on aina ihan ok? 10.3.2022

Olisinhan minä auttanut, jos olisin tiennyt 10.2.2022

Kadehdittu ja halveksittu nuoruus 28.1.2022

Keskisormea heiluttavaa nuorta ei tarvitse hävetä 14.1.2022