Mediakirjasto

Täältä löydät tuoreimmat uutiset, lausunnot ja blogit.

Blogi Vanhempainliitto
20.5.2024

Vanhempi, muistathan tukea myös korkeakoulussa opiskelevaa nuortasi

Opintojen aloituksen ja mahdollisen toiselle paikkakunnalle muuttamisen myötä moni nuori täyttelee ensimmäistä kertaa opinto- ja asumistukihakemuksia ja pähkäilee sitä, mikä sähkösopimus omaan yksiöön kannattaisi ottaa. Aikuistuminen ei tarkoita, että nuoren tulisi pärjätä yksin. Muistetaan tukea myös korkeakouluopiskelijoita.

Tutkimukset Vanhempainliitto Vanhempaintoimijoille Varhaiskasvatus
15.5.2024

Henkilökunnan riittäminen ja jaksaminen herättävät huolta vanhemmissa

Vanhemmat ovat huolissaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen resurssipulasta. Tämä selviää Suomen Vanhempainliiton ja Förbundet Hem och Skolan i Finlandin tekemästä Vanhempien barometri -kyselystä. Monet vanhemmat toivat esiin huolen työntekijöiden jaksamisesta, henkilökunnan riittävyydestä ja pätevyydestä sekä tuttujen sijaisten puuttumisesta. Osa vanhemmista kertoi, että lasta viedessä tai hakiessa vastassa on toisinaan henkilöitä, jotka ovat täysin vieraita. Henkilöstöpulan koettiin […]

Blogi Strategia Vanhempainliitto
13.5.2024

Tulevaisuuden Vanhempainliitto: Yhdessä kohti tuntematonta

Onnistuessaan Vanhempainliiton strategia on yhteiseksi koettu, yhdessä muodostettu kirkas näky siitä, mitä me olemme ja miksi meitä tarvitaan. Se on myös tärkeä viesti ympäröivään yhteiskuntaan: meitä tarvitaan, eikä tästä toiminnasta voi kohtuuttomasti leikata.

Blogi
3.5.2024

Pelisäännöt hyvinvoinnin tueksi: luokan yhteinen ilta oppilaille ja vanhemmille

Vanhempainillassa kodin ja koulun yhteistyö konkretisoitui aidosti yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia edistävään suuntaan.

Lausunto Vanhempainliitto
2.5.2024

Muutos varhaiskasvatuslain henkilöstön mitoitukseen ja suhdelukujen toteutumiseen

Suhdelukujen ylitykset ja henkilöstömitoituksesta poikkeaminen vaikuttavat negatiivisesti lapsiin heikentäen varhaiskasvatuksen laatua, mukaan lukien toimiva kotien kanssa tehtävä yhteistyö.

Lue

Mustavalkoisessa kuvassa pitkähiuksinen farkkuliiviin pukeutunut mies katsoo kameraan.
Blogi Vanhempainliitto
23.4.2024

Kolme asiaa, jotka estävät yhteistyötä oppilaitoksissa

Vanhemman on vaikea auttaa, jos ei tiedä, miten oman nuoren opinnot etenevät vai etenevätkö ollenkaan.

Hallituksen päätös toisen asteen maksuttomuudesta lisää eriarvoisuutta.
Kannanotto Uutiset Vanhempainliitto
22.4.2024

Hallituksen päätös toisen asteen maksuttomuuden rajoittamisesta lisää eriarvoisuutta

Laajennettu oppivelvollisuus ja sen myötä maksuttomat toisen asteen opinnot astuivat voimaan vuonna 2021. Laajennuksen tavoitteena oli, että jokainen peruskoulun päättävä nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen. Nyt hallitus on vain muutaman vuoden jälkeen ottamassa askeleen kohti mennyttä ja rajaamassa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Samalla myös ylioppilaskirjoitukset tulevat maksullisiksi, […]

Blogi
22.4.2024

Sanataiteen ammattilaiset tekevät monipuolista lukutaitotyötä lapsia ja nuoria kuunnellen

Hehkuvat sanat -hankkeessa lapset ja nuoret ovat keskiössä.

Blogi Vanhempainliitto
16.4.2024

Leikki on hyvinvointiteko

Voidaksemme paremmin tarvitsemme suvantopaikkoja suorittamisen rinnalle. Hetkiä, jolloin elämä on kevyttä, huoletonta ja turvallista. Tarvitsemme toimintaa, joka etäännyttää meidät jatkuvasta oppimisesta ja tuloksiin pyrkivästä tekemisestä. Tarvitsemme leikin tuomaa vapautta. 

Kannanotto Uutiset Vanhempainliitto
12.4.2024

Kodin ja koulun yhteistyön pohjaa ei saa murentaa

Lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin liittyvien ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan vanhempia. Vanhempien osallisuutta kannatellaan järjestöjen työllä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden haasteet sekä perheiden kokema kuormitus ovat merkittävästi lisääntyneet. Samanaikaisesti myös lasten ja nuorten osaaminen on oppimistuloksilla tarkasteltuna heikentynyt. Kodin ja koulun välistä yhteistyötä tarvitaan entistä enemmän. Tiiviimmällä yhteistyöllä parannetaan tutkitusti oppimistuloksia ja hyvinvointia. […]