Puhutaan päihteistä – uusi podcast-sarja vanhemmille

Koulutus Elämään Säätiön Puhutaan päihteistä -podcast kannustaa vanhempia avoimeen keskusteluun lasten kanssa. Päihteistä keskusteleminen murtaa niiden ympärillä olevia tabuja ja lisää vanhemman ja lapsen välistä avoimuutta. Samalla lapsi tai nuori saa kokemuksen, että hän voi puhua vanhemman kanssa vaikeistakin asioista.

Lapset pohtivat paljon päihteisiin liittyviä kysymyksiä, kuulevat kavereilta ja etsivät tietoa netistä. Lasten esittämät kysymykset saattavat yllättää tai hämmentää vanhempaa ja vastaukset voivat jäädä ympäripyöreiksi tai kysymys ohitetaan. Siksi on tärkeää, että vanhempi pysähtyy lapsen pohdinnan äärelle ja on etukäteen perehtynyt aiheeseen. Kun lapsen tietous päihteistä ja niiden haitoista lisääntyy, sillä on ehkäisevä vaikutus nuoruuden päihdekokeiluihin.

Miksi joku sitten käyttää päihteitä, vaikka ne ovat terveydelle haitallisia?

Lapsi miettii usein päihteisiin liittyvissä kysymyksissä aikuisten valintoja: ”Miksi joku sitten käyttää päihteitä, vaikka ne ovat terveydelle haitallisia?”.

 

Aikuisen on siis hyvä pohtia etukäteen myös omaa suhtautumistaan päihteisiin, vaikkapa alkoholiin, jotta valintoihin liittyvää keskustelua on helpompi käydä.

 

Puhutaan päihteistä –podcastissa nostetaan esiin tyypillisiä alakouluikäisen lapsen pohdintoja päihteisiin liittyen sekä sitä, kuinka vanhempi voi niihin vastata. Podcast-sarjan jaksoissa puhutaan päihdeaiheiden lisäksi myös muista riippuvuutta aiheuttavista aiheista, kuten energiajuomista ja ruutuajasta.

 

Puhutaan päihteistä- podcast koostuu kuudesta jaksosta:
  1. Avoin keskustelu on tärkeää (podcastin kuvaus ja avausjakso)
  2. Energiajuomat ja ruutuaika
  3. Alkoholi
  4. Tupakka ja sähkötupakka
  5. Nuuska
  6. Huumeet

Koulutus Elämään Säätiö on toteuttanut Podcastin yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa ja sen on rahoittanut Alko.

 

Kuuntele podcast -jaksot täällä

Harold peli – hyvinvointia edistäviä valintoja hauskalla tavalla

4.-6. luokkalaisille lapsille suunnattu päihde- ja terveysaiheita käsittelevä peli on on rakennettu tukemaan lapsen ja aikuisen yhteistä keskustelua terveellisten valintojen merkityksestä elämässä. Helpossa pelissä pelaajan tulee auttaa Harold-maskottia tekemään järkeviä valintoja. Matkan varrella pelaaja saa vinkkejä siitä, kuinka Harold ja pelaaja itse voivat vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Pelissä on oma polku eri ikäisille lapsille.

Tutustu ja pelaa Harold-peliä täällä (koulutuselamaan.fi)