KNOT-Kaikki nuoret osallisia tulevaisuuteen
Tavoite ja taustaa
Hankkeen tavoitteena on luoda yhteisöllinen toimintamalli, jolla eri ohjauksen ja tuen käytäntöjä kehitetään dialogisesti eri alojen ammattilaisia kuunnellen ja heidän näkemyksiään törmäyttäen uuden ymmärryksen syntymiseksi. Tämän vaikutuksena saadaan pidettyä mahdollisimman moni nuori mukana yhteiskunnallisesti hyväksi koetun arki- ja työelämän tavoittelussa.
Luodaan nuoren kanssa toimivien asiantuntijatahojen kesken hyvinvointia ja turvallisuutta edistävää toimintakulttuuria dialogisen kehittämisen äärelle. Tavoitteena on, että opetus- ja ohjausalan sekä sosiaalipalvelujen henkilöstö saisivat huoltajat, nuoret sekä toistensa osaamisen entistä paremmin integroitua opinpolun tueksi niin, että jokaisen toimijan vastuut ja velvollisuudet kirkastuisivat, toimijat toimisivat kohti yhteistä nuoren tunnistamaa päämäärää ja olisivat edesauttamassa hyvän elämän tavoittelua.
Hanke kumpuaa kysymyksestä, miksi nuori on TUVAssa (tutkintokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa). Tavoitteena on selvittää, miksi nuori hakeutuu tai päätyy TUVAan: joidenkin opiskelijoiden koulupolut ovat hyvin heterogeenisiä ja katkeilevia, miksi osa oppilaista ja opiskelijoista ei kiinnity opintoihin ja kenen heitä pitäisi tukea, milloin ja miten. Toisaalta joillekin nuorille TUVA toimii oman polun löytymisen tukitoimena ja kannustimena opinnoissa eteenpäin. TUVA on heille jo itsessään tukitoimi.
Vanhempainliitto vastaa asiantuntijoiden osaamisen kehittämisestä vanhemmuuden ja vanhempien osallisuuden vahvistamisesta hyvinvointityössä.
Kohderyhmät
Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat palvelujärjestelmän asiantuntijat, jotka päivittäisessä työssään kohtaavat lapsia ja nuoria sosiaali-, kasvatus-, ohjaus- ja opetusalalla. Välillisiä kohderyhmiä ovat haavoittuvassa asemassa olevat lapset, nuoret sekä heidän vanhempansa ja huoltajansa.
Miten mukaan?
Otamme mukaan oppilaitoksia ja kouluja, jotka ovat halukkaita kehittämään toimintakulttuuriaan kodin ja koulun yhteistyötä vahvistaen, sekä edistäen perheiden ja nuorten/lasten kohtaamista vahvuuslähtöisesti ja ratkaisukeskeisesti tavoitteena lisätä hyvinvointia, selkeyttää opinpolkua ja vähentää koulupudokkuutta.
Järjestetään koulullanne tai päiväkodillanne kaksi työpajaa. Hyödynnetään valmiita rakenteita, kuten henkilökunnan kokouksia tai vesopäiviä. Räätälöidään teidän tarpeisiinne vastaavat, tavoitteisiin sopivat sisällöt.
Esimerkki prosessista:
- kerta: Alustus ”Miksi vanhemmat kannattaa ottaa vahvemmin mukaan hyvinvointityöhön?”
Esimerkkejä hyvistä käytänteistä, kuten:
- Pelisääntövanhempainilta ja älypuhelinsuosituksiin liittyvät vanhempainillat luokittain
- Luokan/ryhmän vanhempaintiimi
- Oppilaan taso: KESY/SYKE/TOIVOT -välineitä lapsi/nuorilähtöiseen kohtaamiseen
Aivoriihitehtävä: Mitä me voisimme tehdä omassa koulussamme kodin ja koulun yhteistyön kehittämiseksi? Villit ideat kehiin! Kannustetaan ottamaan ideoita käyttöön.
2. kerta: Tarkempi perehdytys KESY/SYKE/TOIVO-materiaalien käyttöön sekä pariporinat: Mitä käytänteitä edelliskerran jälkeen on viety eteenpäin? Miten voisimme soveltaa työkaluja oppilaiden ja perheiden kohtaamiseen tai luokan kanssa? Purku, palaute ja vaikuttavuuden arviointi.
Mitä osallistuminen edellyttää teiltä?
- sovitaan aika, paikka ja aiheet
- osallistujat kirjautuvat työpajojen yhteydessä EURA2021-järjestelmään tai ilmoittavat meille kirjautumiseen tarvittavat tunnistautumistiedot tietojen syöttämistä varten
Järjestämme myös webinaareja, joista kahteen osallistumalla voi saada 3h veson.
Rahoituslähde
Partnerit: Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy (Xamk), Diakonia ammattikorkeakoulu Oy (Diak), Suomen Vanhenpainliitto ry
Tule mukaan!
Tule mukaan ja kannusta henkilöstöäsi osallistumaan KNOT-hankkeen webinaareihin ja työpajoihin! Toimi nopeasti, sillä mukaan työpajoihin mahtuu rajallinen määrä kouluja, päiväkoteja tai oppilaitoksia. Seuraa tapahtumiamme ja tätä sivua, mihin päivitämme ajankohtaiset toiminnat.
Hanke on käynnissä 1.10.2024-31.5.2027. Ota yhteyttä, niin räätälöidään henkilöstöllenne tarpeisiinne sopivat työpajat kodin ja koulun yhteistyön näkökulmasta: tuija.metso@vanhempainliitto.fi, sari.haapakangas@vanhempainliitto.fi
Lataa hankkeen juliste täältä
Jaa artikkeli