Vinkkejä vanhempaintoimijoille liikennekasvatukseen

Kodeissa ja kouluissa annetaan perusta lapsen liikennetaidoille ja itsenäiselle liikkumiselle. Oppilaan huoltajalla on ensisijainen vastuu koulumatkan turvallisuudesta ja pienen koululaisen koulumatkan kulkutavasta.

Koulutie aloittaa lasten elämässä itsenäisen liikkumisen kauden. Koulun tehtävä on opetussuunnitelmien perusteiden mukaan kannustaa oppilaita kulkemaan koulumatkat terveyttä ja kuntoa edistävällä tavalla. Liikennekasvatuksessa koulun ensimmäisillä luokilla painottuu lähiympäristöön tutustuminen ja turvallinen liikkuminen jalankulkijana. Vähitellen sisällöt laajentuvat oppilaiden liikkumistottumusten muuttumisen mukana esimerkiksi pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön.

Liikenneturvallisuuden lisäksi koulumatkojen turvallisuuteen liittyy myös muita tekijöitä. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada kulkea koulumatkansa rauhassa ja ilman pelkoa häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta.

Vanhempainyhdistykset voivat koulun kumppaneina olla mukana kasvattamassa lapsia ja nuoria turvalliseen liikennekäyttäytymiseen.

Toimintaideoita

Suojatiepäivystys

Järjestäkää suojatiepäivystys kouluvuoden alkaessa yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Heijastinliivit

Hankkikaa pienille koululaisille turvaliivit. Yhteistyökumppaneiksi kannattaa kysyä paikallisia yrityksiä.

Kävelevä koulubussi

Kannustakaa ekaluokkalaisten vanhempia järjestämään ”käveleviä koulubusseja”. Tällöin lapset kävelevät kouluun yhden tai useamman aikuisen kanssa etukäteen sovituin reitein, aikatauluin ja pysäkein. Yksinkertaisimmillaan kävelevä koulubussi voi olla kahden perheen vuorottelua lasten kouluun saattamisessa. Tutustu malliin täällä.

Heijastintapahtuma

Järjestäkää yhteisöllinen heijastintapahtuma esimerkiksi Valon aamu -mallin mukaan. Valon aamuna vanhemmat ovat koulumatkan varrella tai koulun portilla ihailemassa taskulamppujen kera oppilaiden heijastimia. Hanketta varten tarvitaan paljon lahjoitusheijastimia, joita vanhemmat hankkivat verkostoistaan. Jos heijastin puuttuu, sellainen annetaan. Vanhemmat voivat myös ripustaa heijastimia koulujen lähipuihin ja lapset voivat valaista niitä taskulampuin. Näin lapset itse havaitsevat, miten hyvin heijastimet pimeässä loistavat.

Pyöräilytapahtuma

Vanhempainyhdistys ja koulu voivat yhdessä järjestää pyöräkatsastuksen ja ajotaitoradan. Tapahtumaan voi liittää myös pyörän huollon opastusta. Pyörän katsastuskortin löydät täältä.

Ohje ajotaitoradan järjestämiseen.

Liikenneturvallisuuspäivä

Suunnitelkaa koululle liikenneturvallisuuspäivä, jossa oppilaat voivat tutustua esimerkiksi liikennesääntöihin, heijastimien käyttöön ja jalankulkijan näkymiseen liikenteessä sekä ensiaputaitoihin.

Nuorille suunnatun päivän sisältöä kannattaa suunnitella heidän kanssaan. Toimintapisteisiin voi ottaa mukaan vaikkapa ajosimulaattorin, mopokortin harjoitustehtäviä, alkusammutusharjoituksen, tietokilpailun, hätäensiapu-toimintapisteen, autoalan ammattien esittelyä. Yhteistyötahoja voivat olla esimerkiksi poliisi, palo- ja pelastuslaitos, autokoulut, SPR, Liikenneturva ja paikalliset yritykset.

Koulun liikenneympäristön ja koulumatkojen turvallisuustarkastelu

Vanhempainyhdistys ja koulu voivat yhdessä tehdä koulun pihan ja lähiympäristön sekä koulumatkojen turvallisuustarkastelun. Tutustu Liikenneturvan oheisaineistoon.

Puhutaan koulumatkojen liikenneturvallisuudesta -vanhempainiltamalli

Suomen Vanhempainliiton ja Kehittämiskeskus Opinkirjon yhdessä tuottama vanhempainiltamalli vanhempainyhdistyksien ja vanhempien käyttöön löytyy tästä verkko-osoitteesta.

Lisätietolinkit:

Koulukuljetusopas

Liikenneturva

Liikenneturvallisuusviikko

Liikenneturvan Filla&Rilla on digitaalinen oppimisympäristö turvallisen pyöräilyn oppimiseen 3. – 6. luokkien oppilaille. Filla&Rillaa kannattaa hyödyntää myös kotona!

Heijastinasiaa ja heijastinpäivä. Lue lisää.