Kirja on avain toisten ihmisten ymmärtämiseen, ja puhelin myrkkyä keskittymiselle

16.8.2024

Eva Frantz hymyilee haastattelijalle videostudion sohvalla, taustalla kuva vanhasta kammottavasta talosta.

Katso videoilta kirjailijoiden mietteitä kirjoittamisesta ja lukemisesta

Kirjailijat Joonatan Tola ja Eva Frantz asentavat puhelimensa lentotilaan tai vievät sen kokonaan toiseen huoneeseen keskittyessään lukemiseen ja kirjoittamiseen, sillä puhelimen vieressä mieli harhailee helposti sinne tänne. 

Tola ja Frantz jakavat ajatuksiaan juuri julkaistuilla videoilla, jotka Suomen Vanhempainliitto on toteuttanut Kodin ja Koulun Päivää varten. Videoilla haastatellaan viittä kirjailijaa. 

Lasten ja nuortenkirjailija JS Meresmaa sanoo rohkaisevasti omassa videossaan, että omia aivoja voi kehittää keskittymään paremmin. Sitä varten lukemiselle ja kirjoittamiselle täytyy varata oma tila, aika ja rauha. 

“Kun tulee keskeytys joko toisista ihmisistä, melusta tai puhelimesta, se pitää jollain tavalla saada eliminoitua. Aivomme tottuvat siihen, mitä teemme. Jos teemme vain lyhytjänteisiä asioita, silloin meillä on lyhytjänteinen mieli. Pitkäjänteisyyteen auttaa harjoittelu, ja se yleensä auttaa myös keskittymään paremmin.” 

Lukeminen on oiva keino edistää ajattelua, ja se on samalla avain maailman ja toisten ihmisten ymmärtämiseen, Meresmaa sanoo. 

Myös kirjailija, laborantti Nura Farah näkee kirjat keinona ymmärtää, miksi maailma toimii niin kuin toimii. Kirjojen kautta pääsee helposti tutustumaan esimerkiksi historiaan ja toisenlaisiin todellisuuksiin. Somalitaustainen Farah kirjoittaa aiheista, jotka häntä itseään puhuttelevat ja jotka hän tunnistaa, kuten maahanmuuttajuudesta ja toiseudesta. 

Omista lukukokemuksista kannattaa kertoa eteenpäin. Farah kertoo, että jaetuista lukukokemuksista on syntynyt hyviä keskusteluja esimerkiksi kollegoiden kanssa. 

Lukukokemuksen voi jakaa myös karvaisen ystävän kanssa. Kirjailija JP Koskinen luki uuden kirjansa ensin Hugo-koiralleen. Mitenhän siinä kävi, tuliko teoksesta kehuja vai haukkuja?  

Pääset kuulemaan Hugo-koiran johtopäätökset ja katsomaan tuoreet videot Kodin ja Koulun Päivän youtube-kanavalla täällä.

Jaamme videoita tulevina viikkoina Vanhempainliiton Facebook- ja Instagram-kanavilla – seuraa ja laita jakoon! Kodin ja Koulun Päivän uutisia ja toimintavinkkejä löydät Facebookista ja Instagramista kanavalta @kodinjakoulunpaiva sekä tapahtuman verkkosivulta kodinjakoulunpaiva.fi.

Kuvassa kirjailija Eva Frantz haastateltavana videostudion sohvalla.