15.4.2025

Ikätovereiden kanssa toimiminen on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista sosiaalisista taidoista, joita harjoitellaan pitkään. Miten otan muut huomioon, kuuntelen toisia ja keskustelen rakentavasti. Näiden taitojen harjoitteluun lapset tarvitsevat aikuisia. “Välillä on kaverin vuoro”, “Täytyy kuunnella muidenkin mielipiteitä”, “Miltä sinusta tuntuisi, jos joku sanoisi sinulle noin?”

Aikuiset sanoittavat tilanteita lapsille ja auttavat heitä asettumaan toisen asemaan. Pikkuhiljaa ajattelu kehittyy ja lapsi alkaa ymmärtää, etteivät kaikki koekaan maailmaa samalla tavalla kuin he itse.

Mutta entä, kun vuorovaikutus siirretään digitaalisiin ympäristöihin, kuten viestiryhmiin ja digipeleihin. Keskustelusta häviävät usein ilmeet, eleet, äänenpaino, asiayhteys ja välittömät reaktiot. Keskustelukumppanin vastaus typistyy parhaimmillaan – tai pahimmillaan – yhteen kirjaimeen tai peukutukseen ja analysoimme lauseen lopussa olevaa pistettä.

Vuorovaikutus verkossa on kuin kommunikaation seuraava taso. Täynnä tulkinnan varaa, minkä myötä seuraa usein myös väärinkäsityksiä ja mielipahaa. Kun eivät aikuisetkaan selviä verkkokeskusteluista puhtain paperein, mitä voimme odottaa lapsilta, jotka vasta harjoittelevat tunne- ja vuorovaikutustaitoja?

MLL:n Digitutkijat-työpajoissa olemme harjoitelleet digitaalisia kaveritaitoja yli 10 000 nelosluokkalaisen kanssa ympäri Suomen ja nähneet miten erilaisia valmiuksia 10-vuotiailla on toimia netissä ikätovereidensa kanssa. Toinen tunnistaa hienosti piikittelevän vitsailun ja kirjoittaa vaivatta kannustavan, empaattisen vastauksen. Toisen taas on mahdoton ymmärtää, miksi “Ei oo mun asia” voi kuulostaa toisesta tylyltä.

Kun kysyimme lapsilta, minkä yhden asian he muuttaisivat mediassa, näkyi heidän vastauksissaan yksi teema ylitse muiden: kiusaaminen, ilkeät kommentit ja epäasiallinen käytös. Nettikiusaaminen on lapsille ja nuorille surullisen yleinen ilmiö. Siitä kertoo myös MLL:n tuore Nuoret ja nettikiusaaminen (2024) kysely, jonka vastaajista 80% kertoo törmänneensä kiusaamiseen netissä. Kysely kertoi myös kiusaamisen tapojen raaistuneen.

Lapset tarvitsevat aikuisia! He tarvitsevat turvallisia ja kärsivällisiä tilanteiden ja tunteiden sanoittajia myös netissä. “Oletko varma, että kaverisi ymmärtää sinun vitsailevan?”, “Miltä sinusta tuntuisi, jos joku ottaisi sinusta salaa kuvia?”, “Muistathan puolustaa kiusattua myös viestiryhmissä”, “Olipa se ihana kuva, jonka laitoit minulle tänään.”

Vanhempien tehtävä on tarjota lapsen ikätasolle sopivia harjoittelun paikkoja, ohjata ja tukea. Miten tämä tapahtuu ja milloin se kannattaa aloittaa? Minkälaiset valmiudet alakoululaisella ylipäänsä on digitaaliseen vuorovaikutukseen?

Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tiistaina 29.4. kello 18 alkaen alakoululaisten vanhemmille suunnatussa verkkovanhempainillassa Empatiaa etsimässä – Miten tukea lapsen kaveritaitoja netissä?

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan MLL:n verkkosivuilla!

Tapahtuman järjestää Digitutkijat-hanke. Digitutkijat on Mannerheimin Lastensuojeluliiton toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama mediakasvatushanke, jossa tuetaan koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Hankkeen tavoitteena on osallistaen ja innostaen vahvistaa lasten medianlukutaitoja, sillä tutkimusten mukaan lasten digilaitteiden käytöllä on yhteys heidän hyvinvointiinsa.


Ville Välikangas & Jenni Nevala

Kirjoittajat toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliitossa (MLL) mediakasvatuksen asiantuntijoina ja vetävät Digitutkijat-hanketta.

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Blogi Perusopetus Vanhempainliitto
27.9.2022

Jokainen koulupäivä on tärkeä!

Osa pandemian ja sitä seuranneiden yhteiskunnallisten kriisien vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on jo näkyvissä, mutta kriisien aiheuttamia pitkäkestoisia vaikutuksia on vielä osin vaikea arvioida. Selvitysten mukaan koulujen etäopetusjaksot, harrastustoiminnan rajoitukset sekä yleinen yhteiskunnallinen epävarmuus on lisännyt lasten psyykkistä kuormitusta ja ahdistuneisuus sekä huoli omasta tulevaisuudesta on kasvanut. Näyttää myös siltä, että kovimman iskun ovat ottaneet vastaan ne lapset ja nuoret, joiden elämässä oli haasteita jo ennen viime vuosien poikkeusoloja.

Blogi
28.9.2021

Ikärajojen tärkeydestä – Erään pienen pojan tarina

Miksi kannattaa olla kiinnostunut siitä, mitä mediasisältöjä lapset seuraavat? Hanna kertoo blogissaan tapahtumasta, joka sekoitti koko perheen arkipäivät ja yöt.