Vanhempainyhdistys tukemaan perheiden hyvinvointia!
Kati Perander
Kirjoittaja on Martinniemen koti-koulutoimikunnan puheenjohtaja Oulusta.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen sekä perheiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämisen merkitys on kasvanut viime vuosina yhä tärkeämpään rooliin myös vanhempain-toiminnassa. Mietimme Martinniemen alakoulun koti-koulutoimikunnassa, miten voisimme osaltamme vastata konkreettisella tavalla näihin haasteisiin.
Päädyimme kokeilemaan Tekemisen passia, jolla kannustimme perheitä tekemään yhdessä passissa mainittuja asioita, ja palauttamaan passi opettajalle, kun 10 tekemistä on kasassa. Palautetut passit osallistuivat pieneen arvontaan. Oli iloinen yllätys, miten hyvin perheet tarttuivat haasteeseen. Reilusta kolmestasadasta perheestä yli 200 lähti mukaan.
Onnistuneesta kampanjasta intoutuneina kokeilimme seuraavaksi tunne- ja turvataitopassia, jossa oli sama toimintaperiaate, mutta tehtävät liittyivät tunne- ja turvataitoihin. Tähänkin saimme perheitä hyvin aktivoitua. Noin 80 perhettä palautti passin, vaikka tehtävät olivat hyvin eri luonteisia, kuin tekemisen passissa. Jos toteuttaisimme tämän nyt, kokemuksen perusteella rajaisimme suoritettavien tehtävien määrän tämän passin osalta viiteen.
Kannustan muitakin vanhempainyhdistyksiä ja koti-koulutoimikuntia ottamaan passit käyttöön ja muotoilemaan niitä juuri omaan toimintaympäristöön sopiviksi! Löydät passimallit tämän blogin yhteydestä.
Toivotan kaikille lukijoille hyvää kouluvuotta ja uskallusta kokeilla uusia juttuja!
Perheen yhteisiä hetkiä
Malli Martinniemen alakoulun kotikoulutoimikunnan laatimasta Tekemisen passista.
Tunne- ja turvataitoja
Malli Martinniemen alakoulun kotikoulutoimikunnan laatimasta tunne- ja turvataitopassista.
Löydä lisää ideoita vanhempaintoimintaan
Jaa artikkeli
Lue myös nämä
Mitä mieltä Wilma-viestinnästä, vanhemmat ja opettajat?
Ensimmäistä kertaa tarjolla on tutkittua tietoa vanhempien ja opettajien mielipiteistä viestinnän toimivuudesta kasvatuskumppanuuden vahvistajana sekä kannustavan palautteenannon välineenä. Tutkimuksessa selvitettiin myös vanhempien ja opettajien mielipiteitä siitä, missä määrin viestintä on koulun taholta päällekkäistä ja ristiriitoja aiheuttavaa.
Tervetuloa päiväkotiin!
Päiväkodin aloitus, etenkin esikoisen kohdalla, on usein iso muutos perheen elämässä. Aikuisten välisellä yhteistyöllä ja positiivisella vuorovaikutuksella haasteet voidaan ylittää, lapsen parhaaksi.