Vanhemmat toimivat!

Vanhempainyhdistykset tekevät upeaa vapaaehtoistyötä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Täällä nostamme esiin jäsenyhdistystemme työn tuloksia ja esimerkkejä siitä, kuinka vanhemmat toimivat yhteisvoimin lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.


 

Onnea 20-vuotiaalle!

Teksti: Miina Huovinen, HSVY:n puheenjohtaja, 9.12.2022

Kuvassa osa HSVY:n hallitusta, vasemmalta: Sanna Krankkala, Päivi Äyhönen, HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen, Kati Grönvall ja Sarina Pulkka.
Kuvassa osa HSVY:n hallitusta, vasemmalta: Sanna Krankkala, Päivi Äyhönen, HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen, Kati Grönvall ja Sarina Pulkka.

Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa, ja järjesti sen kunniaksi Vanhempainfoorumin Kaurialan koululla Hämeenlinnassa. Tapahtuma osui Lapsen oikeuksien viikon avajaispäivään. Viikon teemana oli tänä vuonna ”Lapsella on oikeus turvallisuuteen”.

HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen kertoi tilaisuuden avajaispuheessaan, että HSVY on osaltaan lisäämässä turvallisuutta edistämällä kodin ja koulun välistä yhteistyötä kunnassa, kuuntelemalla tarkalla korvalla viestejä kodeista, ja viemällä asioita eteenpäin opetustoimeen ja kuntapäättäjille. Hämeenlinnan seudulla asiat ovat hienosti, kun seudullisen vanhempainyhdistystoiminnan tärkeyteen on herätty jo 20 vuotta sitten!

Tärkeä kumppani kaupungille

HSVY:n entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan vanhempainyhdistystoimija Päivi Äyhönen muisteli puheessaan, että aloite yhdistyksen perustamisesta tuli silloiselta opetustoimenjohtajalta. Hän totesi, että koulukohtaisten vanhempainyhdistysten lisääntyessä, kasvoi tarve yhdistykselle, joka kokoaa asiat ja viestit yhteen ja tuo kotien viestiä kaupungin suuntaan.

Tänä päivänä HSVY:n jäseninä on 22 koulukohtaista vanhempainyhdistystä niin Hämeenlinnan kaupunkialueelta, kuin pitäjistäkin. Yhdistys tekee aktiivista yhteistyötä opetustoimen sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kanssa. Kuluneena syksynä yhdistys on nostanut keskusteluun koulumatkan turvallisuuteen liittyviä asioita, sekä ottanut kantaa Hämeenlinnassa käynnistyvän alakoulujen palveluverkkoselvityksen periaatteisiin.

Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi osallisuuskoordinaattori Veera Antikainen, joka totesi HSVY:n olevan tärkeä yhteistyökumppani kaupungille.

Vanhempainyhdistystoiminta on sydämen asiaIllan pääohjelmanumerona oli mediakasvattaja Viljami Tabellin mediakasvatusluento. Viljami kertoi ajankohtaisista nuorten mediamaailman ilmiöistä ja kotien roolista siinä. Luento oli todella silmiä avaava ja herätti paljon keskustelua. Erityisesti koulujen tarjoamiin laitteisiin liittyvät hallinta-asiat, sekä ruutuaika ja sen merkitys herättivät vilkasta ajatustenvaihtoa.

Viljami antoi hyviä vinkkejä meille vanhemmille, miten kannattaa olla läsnä ja kiinnostunut siitä mitä lapsi laitteillaan puuhaa, ja miten vanhemman on syytä olla esimerkkinä ja rajata itsekin älylaitteilla vietettyä aikaa.

Päivi Äyhönen sai Suomen Vanhempainliiton myöntämän kunniakirjan.

Hämeenlinnan Seudun vanhempainyhdistys luovutti tilaisuudessa entiselle puheenjohtajalleen Päivi Äyhöselle Suomen Vanhempainliiton myöntämän kunniakirjan vuosien aktiivisesta toiminnasta yhdistyksen eri tehtävissä, sekä tärkeästä vaikuttamistyöstä kodin ja koulun yhteistyön edistämiseksi.

Miina Huovinen totesi onnittelupuheessaan Päiville, että hänen vahva kykynsä verkostoitua ja hyvien suhteiden luominen opetustoimeen kantavat hedelmää ja helpottavat yhdistyksen toimintaa edelleen, vaikka Päivi ei puheenjohtajan pestiä enää hoidakaan.

Koska vanhempainyhdistystoiminta on Päiville sydämen asia, on hän nyt mukana myös toisen asteen oppilaitoksen vanhempainyhdistyksessä, ja toimii siellä nuorten ja kotien hyvinvoinnin edistämiseksi.


 

Lasten aito ilo motivoi Mikaa

Teksti:
Leena Herlevi-Valtonen, viestinnän asiantuntija, Suomen Vanhempainliitto 30.11.2022

Tätä haastattelua tehdessämme Hyökännummen koulun vanhempainyhdistyksessä valmistaudutaan alkavaan talveen. Alueen lapsille ja nuorille rakennetaan vapaaehtoisvoimin pulkkamäki ja perustetaan peräti kolme jääkenttää luistelua ja jääkiekkoa varten.

Hyökännummen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki.

Takana on yhdistyksen järjestämä halloween-tapahtuma, joka sai hyvää palautetta sekä lapsilta että heidän vanhemmiltaan. Hiljattain valmistui koulun vuosikalenteri, joka on kuvitettu koulun oppilaiden piirustuksilla. Kalenterin myyntituotoilla järjestetään lapsille lisää ilon aiheita.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki myöntää, että talkootunteja kertyy. Paras kannustin onkin lasten vilpitön palaute.

”Se motivoi, että näkee lasten silmissä aidon ilon, esimerkiksi kun jää on valmis ja he pääsevät kentälle.”

Mika käy ahkerasti vanhempainilloissa kertomassa vanhempaintoiminnan tärkeydestä ja värväämässä lisää talkooväkeä mukaan. Aikuisia tarvitaan, sillä vanhempainyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia jopa kerran viikossa. Aktiivisella toiminnalla he haluavat ylläpitää koulun yhteisöllistä kulttuuria. Yhteisöllisyyden tarve tuli ilmi joitakin vuosia sitten vanhemmille ja lapsille tehdyssä kiusaamiskyselyssä.

”Aloitamme lukuvuoden yleensä suojatiepäivystyksellä. Kauden aikana järjestämme useita kaveri-iltoja, joihin houkuttelemme lapsia ja vanhempia yhdessä pelaamaan. Kun kyläyhdistyksemme taannoin lakkautettiin, otimme myös nuorten illat hoitaaksemme.”

Koko kylä kasvattaa

Vanhempainyhdistyksen tavoitteena on tehdä koulusta toiminnallinen keskus, jossa perheet tapaavat toisiaan. Kun vanhemmat tulevat keskenään tutuiksi, yhteinen kasvatustyö on helpompaa. Aikuisten aktiivinen läsnäolo hillitsee lasten ja nuorten pahan tekoa, vahvistaa kaverisuhteita ja luo turvallisuuden tunnetta.

”Haemme sellaista talkkarimeininkiä, jossa katsotaan omien lasten lisäksi vähän toisenkin lasten perään. Tämä on mukava ja turvallinen alue, mutta asutus kasvaa kovaa vauhtia. Turvallinen pohja on rakennettava nyt, ennen kuin se on myöhäistä”, Mika muistuttaa.

”Kun me vanhemmat käymme vaikkapa lenkillä, voimme yhteisellä sopimuksella puuttua, jos huomaamme jotain epäasiallista. Joskus on löydetty lapsia kiipeilemästä koulun katolla tai vaikkapa sytyttämässä luvatonta nuotiota jonnekin. Ilmoitamme havaintoja vanhempien yhteisessä ryhmässä ja lähdemme saman tien selvittämään tilannetta. Lapsille ja nuorille riittää usein muutama ystävällinen sana ja ohjaus.”

Toimivan yhteistyön salaisuus on avoimuus

 

Tapaamme koulun pihalla sattumalta toisenkin vanhempainyhdistyksen aktiivin. Juha Metsälä on tullut koululle tapaamaan opettajia. ”Nähdään illalla kokouksessa”, Juha huikkaa Mikalle ja kiirehtii hoitamaan asioitaan, mutta ennättää pikaisesti yhteiskuvaan.

”Kodin ja koulun yhteistyössä avoimuus on kaiken A ja O. Täällä yhteistyö henkilökunnan kanssa on tosi helppoa.”

Vanhempainyhdistyksen väki tunnetaan koululla ja vanhemmat ovat sinne tervetulleita.

”Kodin ja koulun yhteistyössä avoimuus on kaiken A ja O. Täällä yhteistyö henkilökunnan kanssa on tosi helppoa”, Mika kertoo.

Joulu lähestyy ja sen myötä perinteisen jouluikkunan rakentaminen.

”Sanomme sitä Stokkan ikkunaksi”, Mika nauraa. ”Lapset askartelevat ja me aikuiset autamme ripustamaan työt ikkunaan. Se on mukavaa yhdessä tekemistä ja saamme samalla lapset hetkeksi pois pelikoneiden ääreltä”.


Haastattelu on tehty vuoden 2022 Vapaaehtoisten päivän kunniaksi.

#VapaaehtoisilleKiitos #VapaaehtoistenPäivä


 

Mitä kuuluu Kahvitauko-kampanjan voittajille?

Teksti: Kati Ahokas, Tursolan Korttelikoulun Vanhemmat ry, 11.4.2022

Osallistuimme Vanhempainliiton järjestämään Kahvitauko -kampanjaan ja arvonnasta voitimme stipendin. Stipendin käyttökohde valittiin harkiten ja päädyttiin tekemään koululaisten juhlavuoden päivästä jotain ikimuistettavaa.

Rihvelitaulujen askartelua. Oppilaat oli aivan innoissaan omasta taulusta.

Vanhempainliiton stipendirahat hyvään käyttöön

Kangasalan koululaitos täyttää tänä lukuvuonna 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kouluilla on vietetty teemaviikkoa aiheella Entisajan koulu. Tursolan korttelikoulussa jokainen oppilas teki itselleen rihvelitaulun, jonka sai viikon jälkeen muistoksi. Rihvelitaulun tarvikkeet hankittiin Vanhempainliiton stipendirahalla. Kiitämme Vanhempainliittoa.

Kangasalla sijaitsevassa Tursolan Korttelikoulussa järjestetään opetusta reilulle sadalle 1-2-luokkalaiselle lapselle.

Tiivistä yhteistyötä koulun ja kaupungin kanssa

Tursolan korttelikoulun vanhemmat ovat olleet mukana lasten jokapäiväisessä arjessa jo 10 vuotta. Teemme koulun ja kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä. Meillä on pienen kyläkoulun tuomat läheiset suhteet lapsiin ja vanhempiin. Syksyisin jaamme kaikille koululaisille heijastinliivit. Jokaisena koulupäivänä tarjoamme lapsille xylitol-pastillit ja tuemme lasten retkiä ym. tapahtumia. Järjestämme erilaisia varainhankintakampanjoita, ulkoilutapahtumia, discoja ja joulumyyjäiset ovat vuoden kohokohta, johon myös luokat osallistuvat omilla myyntipöydillään. Keväällä palkitsemme lapsia ahkerasta koulutyöstä erilaisin palkinnoin ja 2. luokkalaisille jaamme ruusut. Yhteistyössä on voimaa!

Tunnelmia halloweendiscosta!


Kaipiaisten koulun piha kuntoon talkoovoimin

Teksti: Henna Pekala, Kaipiaisten Vanhemmat ry, 18.8.2021

Kaipiaisten koulu sijaitsee Kouvolassa kuutostien varressa ja on noin 40 oppilaan opinahjo. Itse koulu on vuonna 2012 remontoitu ja laajennettu. Pihan leikkivälineet olivat aivan riittämättömät oppilaille. Tästä heräsi vanhempien kiinnostus alkaa kunnostaa koulun pihaa.

Kuva Kaipiaisten koulun uudistuneen pihan vihkiäisistä
Koulumme rehtori vihki uudistuneen pihan käyttöön avajaisjuhlassa elokuussa 2021 Kaipiaisten Vanhemmat ry:n puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan avustuksella.

Vanhempainyhdistys pystyyn

Ensimmäiseksi piti rekisteröidä vanhempainyhdistys, jotta voidaan hakea tarvittavia avustuksia. Rekisteröitymisen jälkeen liityimme jäseneksi Suomen Vanhempainliittoon. Vanhempainyhdistys kokoontui ahkerasti pihan suunnittelupalavereihin. Lopulta valittiin kolme sopivaa kiipeilytelinettä, joista oppilaat saivat äänestää mieleisensä. Lisäksi ostoslistalle pääsivät kaksi linnunpesäkeinua ja yksi kahden keinun teline.

Lapsia leikkimässä keppariesteradalla koulun pihassa
Lapset ottivat kiitollisina pihan uudet aktiviteetit käyttöön.

Yhteistyöllä tuloksia

Keväällä saimme rahoituspäätöksen kaupungilta ja pääsimme aloittamaan työt. Saimme myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä osallistumaan projektiimme haluamillaan tukisummilla. Talkoilla kaadoimme pihalta puita, kitkimme ja haravoimme pihaa ja teimme istutuksia. Tien varteen rakennettiin noin 80 metriä pitkä uusi aita ja pihaan rakennettiin keppariesteitä, kukkalaatikoita ja penkki. Talkootunteja kertyi noin 250. Kouvolan kaupunki osti telineiden pystytyksen Lappsetin virallisilta pystyttäjiltä.

Nyt meillä on uusi hieno piha alppiruusupuistoineen, jota myös koulun viereinen päiväkoti sekä kaikki lapset vapaa-ajallaan pääsevät hyödyntämään.

Lapsia keinumassa
Ruuhkaa keinuilla. Uutta aitaa vanhemmat rakensivat 80 metriä.

Vanhempainyhdistys: lähettäkää meille uutisia ja kuvia yhdistyksenne arjesta ja saavutuksista, me kerromme siitä kaikille! Ota yhteys Vanhempainliiton viestijöihin tai lähetä materiaali suoraan ehdolle osoitteella tiedotus (at) vanhempainliitto.fi.