Vanhemmat toimivat!

Vanhempainyhdistykset tekevät upeaa vapaaehtoistyötä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Täällä nostamme esiin jäsenyhdistystemme työn tuloksia ja esimerkkejä siitä, kuinka vanhemmat toimivat yhteisvoimin lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.


 

Vanhempainilta nuorten sähkötupakan käytöstä

Teksti ja kuvat: Miina Huovinen, Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys ry

Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys järjesti vape-vanhempainillan Kaurialan koululla Hämeenlinnassa tiistaina 2.4.2024. Vanhempainilta starttasi Kanta-Hämeen vape-vastaisen #vapaavapesta kampanjan, jossa on laajasti mukana alueen kuntia, yhdistyksiä ja urheiluseuroja.

Heli Vaija Ehyt ry:sta piti asiantuntijapuheenvuoron vapesta, ja sen jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu Erätaukoperiaatteella kodin ja koulun yhteistyöstä taistelussa vapea vastaan. Paneelikeskusteluun osallistui myös sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän korosti kodin ja koulun yhteistyötä asiassa, ja kertoi että valmistelussa on lakimuutos, joka kieltäisi myös nikotiinittoman vapen hallussapidon alle 18-vuotiailta.

Paneeliin osallistuivat Heli Vaija Ehyt ry., Anna Kenni Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Oma Häme, Satu Punkari Janakkalan nuorisotyöntekijä, Sanni Grahn-Laasonen Sosiaaliturvaministeri, Sarina Pulkka (fasilitaattori) Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys, Pinja Rulja Hämeenlinnan hyvinvointikoordinaattori, Karoliina Laari koululääkäri Oma Häme, Aino Keto ja Peppi Pekola Hämeenlinnan nuorisovaltuusto ja Miina Huovinen Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys.

Keskustelussa korostui puhumisen tärkeys, ja vanhempien aktiivinen ote asiassa.

Vanhempainilta on katsottavissa Vapaavapesta YouTube-kanavalla 18.4. asti.

Vanhempainillan puhujia paneelikeskustelussa.

 

Tutustu Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistykseen vanhempainyhdistykseen: verkossa.


 

Vanhempien luotsaama perheliikuntamalli – onnistumisia ja yhteisöllisyyttä

Teksti ja kuvat: Suutarilan ala-asteen vanhempainyhdistys ry

Helsinkiläisellä Suutarilan ala-asteella on järjestetty maksutonta perheliikuntaa vuodesta 2016 lähtien. Toimintaa ideoi koulun vanhempainyhdistyksen silloinen aktiivi Tomi Raitio ja se saatiin käyntiin, kunhan toimintaa oli ensin suunniteltu yhteistyössä koulun silloisen rehtorin Kari Töyrylän kanssa.

Aloitus otti aikansa ja onnistumiseen kohdistui hiukan epäuskoa, mutta aika on näyttänyt toiminnalle olevan tarvetta. Erityisesti on ilostuttanut säännöllisesti ilman omaa vanhempaa toimintaan osallistuneet lapset.

“On ollut hienoa päästä seuraamaan näiden lasten liikunnallisten ja sosiaalisten taitojen kehittymistä”, kertoo toiminnassa alusta alkaen mukana ollut entinen vanhempainyhdistyksen aktiivi ja nykyinen perheliikunnassa ajoittain sijaistava Tuuli Teljomaa.

Vanhempainyhdistys alkoi pitää kirjaa perheliikunnan kävijämääristä 2022 alkaen. Lukuvuonna 2022–2023 perheliikuntavuoroja pidettiin 32. Liikkujia näillä kerroilla kävi yhteensä 365. Syksyllä 2023 liikuntavuoroja oli 13 ja liikkumiskertoja 205 – toiminta on siis varsin suosittua.

Toiminnalle on selkeä työnjako: koulu tarjoaa tilan ja välineet, vanhempainyhdistys sopii keskenään liikuttajavuorot sekä hoitaa mainostamisen. Perheliikuntavuoro toteutuu lauantai aamupäivisin koulun liikuntasalissa. Perheliikunta on kaikille koulun oppilaille ja heidän läheisilleen avoin liikuntasalivuoro, jossa vanhempainyhdistyksen toimijat toimivat valvojina ja innostajina.

Lapsia ei ole toiminnan aikana vakuutettu, vaan he liikkuvat huoltajansa vastuulla. Vanhempainyhdistyksestä kerrotaan, että vajaan kahdeksan vuoden aikana ei ole pahempia kuhmuja tullut, mutta varalla on joka tapauksessa nopeasti avuksi saatava ja hyvin pakattu ensiapulaukku. Ensiapulaukku on saatu lahjoituksena lähialueen apteekista. Toimijoiden kesken on myös sovittu toimintatavoista, mikäli joku osallistujista satuttaa itsensä.

Perheliikuntaan on helppo tulla. Liikuntasali sijaitsee Suutarilan monitoimitalossa, jossa koulun lisäksi toimivat myös päiväkoti, kaupunginkirjaston toimipiste, nuorisotalo ja hammaslääkäri. Rakennus on siis perheille tuttu muutenkin kuin koulun vuoksi.

Perheliikuntavuoro alkaa usein yhteisellä alkuverryttelyllä, jonka jälkeen tehdään esimerkiksi temppurata, pelataan sählyä tai koripalloa tai hypitään hyppynarulla. Teljomaa kertoo, että yhdessä hyppynarulla hyppiminen (pyörittäjät ovat molemmista päistä narua ja yksi hyppii keskellä) on ollut monelle lapselle uutta ja innostavaa. Lapset myös oppivat nopeasti.

“Onnistumiset vahvistavat lasten minäpystyvyyttä ja tuottavat iloa. Lasten ilo on käsinkosketeltavaa myös silloin, kun vanhemmat osallistuvat toimintaan. Hyppivät, pomppivat tai vaikka seinää vasten käsillään seisovat vanhemmat saavat lapset kiljahtelemaan riemusta”, Teljomaa jatkaa.

Perheliikunnan lopuksi on usein yhteinen leikki, kuten polttopallo tai hippa. Liikuntavuoron ohjelmaa muokataan aina kävijämäärän ja toiveiden mukaisesti.

Liikuntavuorolla nuorimmat liikkuvat aina vanhempansa kanssa, isommat lapset tulevat paikalle itsekseen. Ikärajaa toimintaan ei ole ollut. Uusien lasten kanssa ensin tutustutaan ja varmistetaan vanhemmilta, että he tietävät missä lapsi on.

Epävarmuus tulevasta huolestuttaa

Vanhempainyhdistyksen perheliikuntavuoro on tuottanut myös toisen matalan kynnyksen liikuntatempauksen Suutarilaan: Venom Basketin ilmaiset korisklinikat. Entiset koripallon ammattilaiset ovat vetäneet muutamia kertoja koripallotreenejä koululla. Tämä toiminta on ollut englanninkielistä, samalla pientä kielikylpyä lapsille siis.

Suositun perheliikunnan tulevaisuus on nyt hieman hämärän peitossa, sillä Helsingin kaupungin palveluverkkouudistuksen myötä Suutarilan n. 40-vuotias ala-aste puretaan. Koulu siirtyy väistötiloihin kesän 2024 aikana ja vanhan koulun tilalle alkaa vähitellen nousta suuri yhtenäiskoulu. Yhtenäiskouluun muuttaa alueelta kolmen koulun luokat luokka-asteilta 1–9 sekä n. 220 lapsen päiväkoti.

Vanhempainyhdistyksessä ollaan huolissaan siitä, miten tulevaisuudessa yhden rakennuksen liikuntatilat pystyvät korvaamaan tällä hetkellä käytössä olevien kolmen koulun liikuntatilat. Kaupungin palveluverkkouudistusta koskevissa asiakirjoissa kerrotaan, että Suutarilan alue on tunnistettu myönteistä erityiskohtelua tarvitsevaksi alueeksi, jossa syrjäytymisen juurisyihin voidaan vaikuttaa tilaratkaisuja parantamalla. Vanhempainyhdistyksessä toivotaan, että useamman liikuntasalin tarve tulee huomioiduksi, eikä myönteisen erityiskohtelun tarve jää pelkäksi sanahelinäksi. Aika näyttää, kuinka käy perheliikunnan ja muiden vapaa-ajan toimintojen.

“Nyt kaikkien kolmen koulun salit ovat aktiivisessa iltakäytössä ja on vaikea nähdä, miten toiminnot saadaan mahtumaan yhden yhtenäiskoulun salivuoroihin.” vanhempainyhdistyksestä viestitään. Kaupunki kertoo suunnittelevansa uudesta Suutarilan peruskoulusta koko kylän palvelukeskusta, joten toiveissa on, että esimerkiksi perheliikunta voisi jatkua entiseen malliin.

Alueen liikuntapalvelut ovat muutoinkin muutoksessa. Alueella sijaitsee Siltamäen uimahalli, joka sekin on purku-uhan alla eikä vielä ole tietoa, tuleeko alueelle uutta hallia. Uimahallin yhteydessä toimii kuntosali, joka voisi jatkossa hyvin sijaita uuden palvelukeskuksen tiloissa. Uuteen palvelukeskukseen ei kuitenkaan vanhempainyhdistyksen tietojen mukaan ole suunnitteilla kuntosalia, eikä myöskään peilisalia, asukkaiden toiveista huolimatta. Molemmille olisi käyttöä.

Perheliikuntavuorolla käy lapsia harjoittelemassa omia voimistelu- ja tanssiesityksiään ja myös alueen harrastustoiminta kaipaisi monipuolisuutta, jota peilisali tarjoaisi. Kuntosalille sopiva tila voisi löytyä esimerkiksi uudisrakennukseen suunnitteilla olevasta väestönsuojasta, vanhempaintoimijat ideoivat.

Suutarilan ala-asteen vanhempainyhdistys on toiminut vuodesta 1991, osalla nykyisistä toimijoista on ollut omat vanhemmat aikanaan yhdistyksen aktiiveina. Suutarilan vetovoima on perheellistymisen myötä vahva: muualle opiskelemaan lähteneet palaavat takaisin, kun on omien lasten aika. Keskustelevien kokousten ja perheliikunnan lisäksi vanhempainyhdistys järjestää vuosittain esimerkiksi Huhtihulinat-tapahtuman sekä kuutosluokkalaisten läksiäislounaan yhdessä koulun kanssa.

Tutustu Suutarilan ala-asteen vanhempainyhdistykseen: verkossa, Instagramissa tai Facebookissa


 

Onnea 20-vuotiaalle!

Teksti: Miina Huovinen, HSVY:n puheenjohtaja, 9.12.2022

Kuvassa osa HSVY:n hallitusta, vasemmalta: Sanna Krankkala, Päivi Äyhönen, HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen, Kati Grönvall ja Sarina Pulkka.
Kuvassa osa HSVY:n hallitusta, vasemmalta: Sanna Krankkala, Päivi Äyhönen, HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen, Kati Grönvall ja Sarina Pulkka.

Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa, ja järjesti sen kunniaksi Vanhempainfoorumin Kaurialan koululla Hämeenlinnassa. Tapahtuma osui Lapsen oikeuksien viikon avajaispäivään. Viikon teemana oli tänä vuonna ”Lapsella on oikeus turvallisuuteen”.

HSVY:n puheenjohtaja Miina Huovinen kertoi tilaisuuden avajaispuheessaan, että HSVY on osaltaan lisäämässä turvallisuutta edistämällä kodin ja koulun välistä yhteistyötä kunnassa, kuuntelemalla tarkalla korvalla viestejä kodeista, ja viemällä asioita eteenpäin opetustoimeen ja kuntapäättäjille. Hämeenlinnan seudulla asiat ovat hienosti, kun seudullisen vanhempainyhdistystoiminnan tärkeyteen on herätty jo 20 vuotta sitten!

Tärkeä kumppani kaupungille

HSVY:n entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan vanhempainyhdistystoimija Päivi Äyhönen muisteli puheessaan, että aloite yhdistyksen perustamisesta tuli silloiselta opetustoimenjohtajalta. Hän totesi, että koulukohtaisten vanhempainyhdistysten lisääntyessä, kasvoi tarve yhdistykselle, joka kokoaa asiat ja viestit yhteen ja tuo kotien viestiä kaupungin suuntaan.

Tänä päivänä HSVY:n jäseninä on 22 koulukohtaista vanhempainyhdistystä niin Hämeenlinnan kaupunkialueelta, kuin pitäjistäkin. Yhdistys tekee aktiivista yhteistyötä opetustoimen sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kanssa. Kuluneena syksynä yhdistys on nostanut keskusteluun koulumatkan turvallisuuteen liittyviä asioita, sekä ottanut kantaa Hämeenlinnassa käynnistyvän alakoulujen palveluverkkoselvityksen periaatteisiin.

Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi osallisuuskoordinaattori Veera Antikainen, joka totesi HSVY:n olevan tärkeä yhteistyökumppani kaupungille.

Vanhempainyhdistystoiminta on sydämen asiaIllan pääohjelmanumerona oli mediakasvattaja Viljami Tabellin mediakasvatusluento. Viljami kertoi ajankohtaisista nuorten mediamaailman ilmiöistä ja kotien roolista siinä. Luento oli todella silmiä avaava ja herätti paljon keskustelua. Erityisesti koulujen tarjoamiin laitteisiin liittyvät hallinta-asiat, sekä ruutuaika ja sen merkitys herättivät vilkasta ajatustenvaihtoa.

Viljami antoi hyviä vinkkejä meille vanhemmille, miten kannattaa olla läsnä ja kiinnostunut siitä mitä lapsi laitteillaan puuhaa, ja miten vanhemman on syytä olla esimerkkinä ja rajata itsekin älylaitteilla vietettyä aikaa.

Päivi Äyhönen sai Suomen Vanhempainliiton myöntämän kunniakirjan.

Hämeenlinnan Seudun vanhempainyhdistys luovutti tilaisuudessa entiselle puheenjohtajalleen Päivi Äyhöselle Suomen Vanhempainliiton myöntämän kunniakirjan vuosien aktiivisesta toiminnasta yhdistyksen eri tehtävissä, sekä tärkeästä vaikuttamistyöstä kodin ja koulun yhteistyön edistämiseksi.

Miina Huovinen totesi onnittelupuheessaan Päiville, että hänen vahva kykynsä verkostoitua ja hyvien suhteiden luominen opetustoimeen kantavat hedelmää ja helpottavat yhdistyksen toimintaa edelleen, vaikka Päivi ei puheenjohtajan pestiä enää hoidakaan.

Koska vanhempainyhdistystoiminta on Päiville sydämen asia, on hän nyt mukana myös toisen asteen oppilaitoksen vanhempainyhdistyksessä, ja toimii siellä nuorten ja kotien hyvinvoinnin edistämiseksi.


 

Lasten aito ilo motivoi Mikaa

Teksti:
Leena Herlevi-Valtonen, viestinnän asiantuntija, Suomen Vanhempainliitto 30.11.2022

Tätä haastattelua tehdessämme Hyökännummen koulun vanhempainyhdistyksessä valmistaudutaan alkavaan talveen. Alueen lapsille ja nuorille rakennetaan vapaaehtoisvoimin pulkkamäki ja perustetaan peräti kolme jääkenttää luistelua ja jääkiekkoa varten.

Hyökännummen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki.

Takana on yhdistyksen järjestämä halloween-tapahtuma, joka sai hyvää palautetta sekä lapsilta että heidän vanhemmiltaan. Hiljattain valmistui koulun vuosikalenteri, joka on kuvitettu koulun oppilaiden piirustuksilla. Kalenterin myyntituotoilla järjestetään lapsille lisää ilon aiheita.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki myöntää, että talkootunteja kertyy. Paras kannustin onkin lasten vilpitön palaute.

”Se motivoi, että näkee lasten silmissä aidon ilon, esimerkiksi kun jää on valmis ja he pääsevät kentälle.”

Mika käy ahkerasti vanhempainilloissa kertomassa vanhempaintoiminnan tärkeydestä ja värväämässä lisää talkooväkeä mukaan. Aikuisia tarvitaan, sillä vanhempainyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia jopa kerran viikossa. Aktiivisella toiminnalla he haluavat ylläpitää koulun yhteisöllistä kulttuuria. Yhteisöllisyyden tarve tuli ilmi joitakin vuosia sitten vanhemmille ja lapsille tehdyssä kiusaamiskyselyssä.

”Aloitamme lukuvuoden yleensä suojatiepäivystyksellä. Kauden aikana järjestämme useita kaveri-iltoja, joihin houkuttelemme lapsia ja vanhempia yhdessä pelaamaan. Kun kyläyhdistyksemme taannoin lakkautettiin, otimme myös nuorten illat hoitaaksemme.”

Koko kylä kasvattaa

Vanhempainyhdistyksen tavoitteena on tehdä koulusta toiminnallinen keskus, jossa perheet tapaavat toisiaan. Kun vanhemmat tulevat keskenään tutuiksi, yhteinen kasvatustyö on helpompaa. Aikuisten aktiivinen läsnäolo hillitsee lasten ja nuorten pahan tekoa, vahvistaa kaverisuhteita ja luo turvallisuuden tunnetta.

”Haemme sellaista talkkarimeininkiä, jossa katsotaan omien lasten lisäksi vähän toisenkin lasten perään. Tämä on mukava ja turvallinen alue, mutta asutus kasvaa kovaa vauhtia. Turvallinen pohja on rakennettava nyt, ennen kuin se on myöhäistä”, Mika muistuttaa.

”Kun me vanhemmat käymme vaikkapa lenkillä, voimme yhteisellä sopimuksella puuttua, jos huomaamme jotain epäasiallista. Joskus on löydetty lapsia kiipeilemästä koulun katolla tai vaikkapa sytyttämässä luvatonta nuotiota jonnekin. Ilmoitamme havaintoja vanhempien yhteisessä ryhmässä ja lähdemme saman tien selvittämään tilannetta. Lapsille ja nuorille riittää usein muutama ystävällinen sana ja ohjaus.”

Toimivan yhteistyön salaisuus on avoimuus

 

Tapaamme koulun pihalla sattumalta toisenkin vanhempainyhdistyksen aktiivin. Juha Metsälä on tullut koululle tapaamaan opettajia. ”Nähdään illalla kokouksessa”, Juha huikkaa Mikalle ja kiirehtii hoitamaan asioitaan, mutta ennättää pikaisesti yhteiskuvaan.

”Kodin ja koulun yhteistyössä avoimuus on kaiken A ja O. Täällä yhteistyö henkilökunnan kanssa on tosi helppoa.”

Vanhempainyhdistyksen väki tunnetaan koululla ja vanhemmat ovat sinne tervetulleita.

”Kodin ja koulun yhteistyössä avoimuus on kaiken A ja O. Täällä yhteistyö henkilökunnan kanssa on tosi helppoa”, Mika kertoo.

Joulu lähestyy ja sen myötä perinteisen jouluikkunan rakentaminen.

”Sanomme sitä Stokkan ikkunaksi”, Mika nauraa. ”Lapset askartelevat ja me aikuiset autamme ripustamaan työt ikkunaan. Se on mukavaa yhdessä tekemistä ja saamme samalla lapset hetkeksi pois pelikoneiden ääreltä”.


Haastattelu on tehty vuoden 2022 Vapaaehtoisten päivän kunniaksi.

#VapaaehtoisilleKiitos #VapaaehtoistenPäivä


 

Mitä kuuluu Kahvitauko-kampanjan voittajille?

Teksti: Kati Ahokas, Tursolan Korttelikoulun Vanhemmat ry, 11.4.2022

Osallistuimme Vanhempainliiton järjestämään Kahvitauko -kampanjaan ja arvonnasta voitimme stipendin. Stipendin käyttökohde valittiin harkiten ja päädyttiin tekemään koululaisten juhlavuoden päivästä jotain ikimuistettavaa.

Rihvelitaulujen askartelua. Oppilaat oli aivan innoissaan omasta taulusta.

Vanhempainliiton stipendirahat hyvään käyttöön

Kangasalan koululaitos täyttää tänä lukuvuonna 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kouluilla on vietetty teemaviikkoa aiheella Entisajan koulu. Tursolan korttelikoulussa jokainen oppilas teki itselleen rihvelitaulun, jonka sai viikon jälkeen muistoksi. Rihvelitaulun tarvikkeet hankittiin Vanhempainliiton stipendirahalla. Kiitämme Vanhempainliittoa.

Kangasalla sijaitsevassa Tursolan Korttelikoulussa järjestetään opetusta reilulle sadalle 1-2-luokkalaiselle lapselle.

Tiivistä yhteistyötä koulun ja kaupungin kanssa

Tursolan korttelikoulun vanhemmat ovat olleet mukana lasten jokapäiväisessä arjessa jo 10 vuotta. Teemme koulun ja kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä. Meillä on pienen kyläkoulun tuomat läheiset suhteet lapsiin ja vanhempiin. Syksyisin jaamme kaikille koululaisille heijastinliivit. Jokaisena koulupäivänä tarjoamme lapsille xylitol-pastillit ja tuemme lasten retkiä ym. tapahtumia. Järjestämme erilaisia varainhankintakampanjoita, ulkoilutapahtumia, discoja ja joulumyyjäiset ovat vuoden kohokohta, johon myös luokat osallistuvat omilla myyntipöydillään. Keväällä palkitsemme lapsia ahkerasta koulutyöstä erilaisin palkinnoin ja 2. luokkalaisille jaamme ruusut. Yhteistyössä on voimaa!

Tunnelmia halloweendiscosta!


Kaipiaisten koulun piha kuntoon talkoovoimin

Teksti: Henna Pekala, Kaipiaisten Vanhemmat ry, 18.8.2021

Kaipiaisten koulu sijaitsee Kouvolassa kuutostien varressa ja on noin 40 oppilaan opinahjo. Itse koulu on vuonna 2012 remontoitu ja laajennettu. Pihan leikkivälineet olivat aivan riittämättömät oppilaille. Tästä heräsi vanhempien kiinnostus alkaa kunnostaa koulun pihaa.

Kuva Kaipiaisten koulun uudistuneen pihan vihkiäisistä
Koulumme rehtori vihki uudistuneen pihan käyttöön avajaisjuhlassa elokuussa 2021 Kaipiaisten Vanhemmat ry:n puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan avustuksella.

Vanhempainyhdistys pystyyn

Ensimmäiseksi piti rekisteröidä vanhempainyhdistys, jotta voidaan hakea tarvittavia avustuksia. Rekisteröitymisen jälkeen liityimme jäseneksi Suomen Vanhempainliittoon. Vanhempainyhdistys kokoontui ahkerasti pihan suunnittelupalavereihin. Lopulta valittiin kolme sopivaa kiipeilytelinettä, joista oppilaat saivat äänestää mieleisensä. Lisäksi ostoslistalle pääsivät kaksi linnunpesäkeinua ja yksi kahden keinun teline.

Lapsia leikkimässä keppariesteradalla koulun pihassa
Lapset ottivat kiitollisina pihan uudet aktiviteetit käyttöön.

Yhteistyöllä tuloksia

Keväällä saimme rahoituspäätöksen kaupungilta ja pääsimme aloittamaan työt. Saimme myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä osallistumaan projektiimme haluamillaan tukisummilla. Talkoilla kaadoimme pihalta puita, kitkimme ja haravoimme pihaa ja teimme istutuksia. Tien varteen rakennettiin noin 80 metriä pitkä uusi aita ja pihaan rakennettiin keppariesteitä, kukkalaatikoita ja penkki. Talkootunteja kertyi noin 250. Kouvolan kaupunki osti telineiden pystytyksen Lappsetin virallisilta pystyttäjiltä.

Nyt meillä on uusi hieno piha alppiruusupuistoineen, jota myös koulun viereinen päiväkoti sekä kaikki lapset vapaa-ajallaan pääsevät hyödyntämään.

Lapsia keinumassa
Ruuhkaa keinuilla. Uutta aitaa vanhemmat rakensivat 80 metriä.

Vanhempainyhdistys: lähettäkää meille uutisia ja kuvia yhdistyksenne arjesta ja saavutuksista, me kerromme siitä kaikille! Ota yhteys Vanhempainliiton viestijöihin tai lähetä materiaali suoraan ehdolle osoitteella tiedotus (at) vanhempainliitto.fi.