Vastuullinen digiaika on mahdollisuus
Vastuullinen digiaika on mahdollisuus
Osallistuin Vanhempainliiton vuosikokoukseen ensimmäisen kerran marraskuussa 2024. Tunnelma oli osaltani innostunut, utelias ja jännittynyt samaan aikaan. Olin hakemassa uuteen muodostettavaan hallitukseen jäseneksi. Oma puheenvuoroni jännitti ja paljon jäi sanomatta, mutta sain tukea niin Porvoon paikallisilta yhdistyksiltä, entiseltä Vanhempainliiton puheenjohtajalta Marikalta kuin paikalla olevilta Vanhempainliiton konkareilta ja tulin valituksi hallitukseen, kiitos – tästä se lähtee!
Tulevina vuosina haluan olla mukana edistämässä keskustelua siitä, miten digiajan kasvatus voi olla myönteistä, realistista ja arjessa toimivaa niin kotona kuin kouluissakin. Aikamme yksi suurimmista kasvatuskysymyksistä onkin äly- ja digilaitteiden sisältö ja rooli. Keskustelua käydään usein kahdessa ääripäässä, joko nähden nopeasti kehittyvän teknologian uhkana tai sen mahdollisuuksia ylistäen. Itse näen, että digilaitteet ja sovellukset voivat tarjota upeita oppimisen, oivaltamisen ja yhteisöllisyyden hetkiä, mutta samalla aikuisen on oltava mukana ohjaamassa niiden käyttöä vastuullisesti.
Digitaalisesta sisällöstä löytyy opettavaisia pelejä, luovuutta tukevia sovelluksia ja mahdollisuuksia yhteydenpitoon. Lapset voivat kehittää ongelmanratkaisutaitojaan, kielitaitoaan ja jopa empatiakykyään digitaalisten sisältöjen kautta. Toisaalta, emme voi ummistaa silmiämme siltä, että kaikki sovellukset ja alustat eivät ole lapsille ja nuorille soveltuvia jatkuvaan käyttöön, ei se ole sitä meille aikuisillekaan. Liiallisella ruutuajalla nähdään jo vaikutuksia unenlaatuun, keskittymiskykyyn ja hyvinvointiin. Siksi onkin tärkeää, että uskallamme ohjata, keskustella ja asettaa rajoja lapsillemme.
Vanhemmuudessa ei ole kyse pelkistä kielloista, vaan tasapainon löytämisestä. Kun ymmärrämme digimaailmaa ja osallistumme lasten arkeen myös sen kautta, voimme tukea heitä turvallisessa ja rakentavassa mediankäytössä. Annetaan siis lastemme hyödyntää teknologian mahdollisuudet, mutta tehdään se vastuullisesti – yhdessä.
Lähes kaikki työhöni ja vapaa-aikaan liittyvät asiat voi tehdä tietokoneella ja uppoudun helposti itsekin digilaitteiden maailmaan, mutta haluan, että elämäni on muutakin kuin virtuaalitodellisuutta. Joten nostan katseeni pois ruudulta ja katson ympärilleni, näen ympäröivän maailman, joka on meille mahdollisuus – ihan joka hetki.
Vanhemmuudessa ei ole kyse pelkistä kielloista, vaan tasapainon löytämisestä.
Nyt uutena hallituksen jäsenenä olen entistä vakuuttuneempi, että olen olen juuri siellä, missä minun kuuluukin vanhempana olla – mukana lasten elämässä yhdessä muiden vanhempien kanssa.
Yhteistyö kodin, koulun ja yhteisön välillä on meille kaikille avainasemassa, kun rakennamme turvallista ja kannustavaa kasvuympäristöä lapsillemme. Yhdessä voimme rakentaa tulevaisuutta, jossa lapset saavat kasvaa turvassa – niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.
Terveisin Jenna Andersson – aktiivinen vanhempaintoimija, partioharrastaja, nepsy-valmentaja, varhaiskasvatuksen sijaisvälittäjä, yhteisöpedagogi ja Vanhempainliiton hallituksen jäsen.
Jaa artikkeli
Lue myös nämä

Kohti uutta
Vanhempainliitto on löytänyt oman paikkansa koulutuksen ja kasvatuksen kentällä, vakiinnuttanut asemansa asiantuntijana ja vanhempien äänenä, vahvistunut vaikuttajana ja kehittynyt järjestönä.

Kuuntelua ja läsnäoloa arjen hulinassa
Päivät sujahtavat multitaskaamisen ja metatöiden äärellä. On lukemattomia lappuja täytettäväksi, astioita tiskattavaksi ja hammaslääkäriaikoja varattavaksi. Arjen hulinan keskellä meidän vanhempien pitäisi vielä muistaa ja jaksaa olla lapsellemme läsnä. Kohdata tuo suloinen lapsi ja jaksaa kysellä tämän kuulumisia päivän päätteeksi. Arjessa mahdollisuuksia läsnäoloon tarjoavat esimerkiksi läksyjen tekemisessä auttaminen ja harrastuksiin kuljettaminen. Läsnä voi olla ihan vaan kysymällä, miten lapsen päivä on mennyt ja millaisia olivat kavereiden kanssa vietetyt hetket.