Vastuullisuus luo hyvää

Iissä tavoitteena on edistää kaikkien lasten ja nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyvään elämään nyt ja tulevaisuudessa. Se onnistuu vahvistamalla yhteistä vastuuta lasten ja nuorten hyvinvoinnista, oppimisesta ja kasvusta.
Vastuullisuus on yksi hyvinvoinnin ja hyvän elämän avaimista. Se on merkittävä voimavara yksilön terveelle ja positiiviselle kehitykselle. Vastuullisuus tunnistetaan ihmisen kukoistuksen, resilienssin ja terveen toiminnan keskeiseksi tekijäksi. Se auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä ja valintoja, tuottaa positiivisia seurauksia sekä edistää myös muiden hyvinvointia ja yhteistä hyvää.
Jotta lapsista ja nuorista kasvaa vastuullisia, tarvitaan vahvaa kasvatuskumppanuutta koulun aikuisten ja huoltajien kesken. Keskeistä on vahvistaa yhteistä vastuullisuusajattelua ja toimia yhteisönä tavoitteita kohti. Me aikuiset emme kuitenkaan yksistään riitä- myös lapsilla ja nuorilla itsellään on merkittävä rooli. Jokaisen tuleekin ymmärtää ja kantaa oma vastuunsa siihen sitoutuen.
Vastuutehtävien selventämiseksi olemme Iissä luoneet Vastuullisuuden aakkoset. Ne kertovat, mitkä asiat arjessa kuuluvat huoltajille, mitkä koulun aikuisille – ja mistä asioista lapsen ja nuoren tulee huolehtia itse.
Vastuutehtävien selventämiseksi olemme Iissä luoneet Vastuullisuuden aakkoset. Ne kertovat, mitkä asiat arjessa kuuluvat huoltajille, mitkä koulun aikuisille – ja mistä asioista lapsen ja nuoren tulee huolehtia itse. Vastuutehtävät eivät kuitenkaan ole erillisiä toisistaan, vaan niiden toteutumiseksi yhteistyö ja jokaisen osallisuus ovat ratkaisevia tekijöitä. Ne ovat myös olleet vastuullisuustyömme kulmakiviä alusta asti: aakkoset rakentuivat osallistamalla aiheen pohdintaan niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin.
Jotta vastuutehtävät eivät jää sanahelinäksi, tarvitaan konkreettisia toimia. Nämä lähtivät liikkeelle koko kunnan yhteisellä vanhempainillalla. Vanhempainillassa huoltajat pohtivat omia vastuutehtäviään: mitkä asiat auttavat ja mitkä haastavat omien vastuutehtävien toteutumista. Lisäksi he kirjasivat konkreettisia tekoja, joilla toteutumista voisi parantaa. Talven aikana kaikki kouluissa toimivat aikuiset työstivät samalla tavalla omia vastuutehtäviään, keväällä puolestaan ääneen pääsivät lapset ja nuoret alakoulusta lukioon. Kaikkien työpajojen tuloksista tehtiin omat koonnit, joita on hyödynnetty tähän mennessä opetussuunnitelmatyössä ja yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämisessä. Lisäksi tuloksia on käytetty hyvinvointitaitojen opettamisen kokonaisuutta uusittaessa.
Työpajojen tulokset ovat myös keskeinen osa Vastuullisuuden käsikirjaa, johon on koottu vastuullisuustyömme taustaa ja konkreettisia toimia sen vahvistamiseksi. Käsikirjan tavoitteena on tuoda tukea arkeen ja se sisältää tietoa ja toimia lapsille ja nuorille, huoltajille sekä kouluille. Lisäksi kirjassa on arvokasta tietoa mm. kuntamme opiskeluhuollon ohjausryhmän toimintaan.
Vastuullisuusajattelun edistäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Tämän toteutumiseksi olemme tuoneet oppilaan vastuutehtävät osaksi kaikilla luokka-asteella tapahtuvia tavoite- ja arviointikeskusteluja. Koulun aikuisen vastuutehtävät puolestaan löytyvät henkilöstön kehityskeskustelulomakkeelta. Vastuullisuuden aakkosia voidaan myös hyödyntää koulun yhteisöllisen opiskeluhuollon lukuvuositeemaa valittaessa sekä tiimien työskentelyn tukena.
Toimet yhteisen vastuun vahvistamiseksi jatkuvat. Lapsen ja nuoren kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että polku lapsesta aikuiseksi on mahdollisimman ehjä ja johdonmukainen. Vastuullisuuteen tulee oppia ja sitä tulee opettaa – jo pienestä lähtien. Siksi Iin varhaiskasvatuksessakin on aloitettu teeman työstäminen. Ensimmäisenä toimeen pääsivät huoltajat: varhaiskasvatuksen vanhempaintoimikunta muokkasi opetuksen aakkosista pienemmille lapsille, heidän huoltajilleen ja varhaiskasvatuksen aikuisille sopivat vastuutehtävät. “Opettelen levähtämään riittävästi.” “Autan kaveria asioissa, joissa osaan.” Muun muassa näistä alkaa iiläisen lapsen hyvä elämä.
Lisätietoa Sivistyspalvelut | Iin kunta
Jaa artikkeli
Lue myös nämä

Hyvää vapaaehtoisten päivää!
Vanhempainyhdistyksemme ovat kuitenkin löytäneet uusia tapoja toteuttaa toimintaansa. Etävanhempainillat, etäkokoukset ja ulkotapahtumat turvavälein ovat löytäneet tiensä monen vanhempainyhdistyksen vuosikelloon. Yhdistykset ovat osoittaneet huikeaa luovuutta järjestäessään toimintaansa uudella tavalla.

Näkymätön sukupuoli – näkymätön ihminen?
Aslak Rantakokko Kirjoittaja on kolmen aikuisen lapsen isä ja yhdenvertaisuusasiantuntija Suomen Vanhempainliitossa. Luottamustehtäviä hänellä on Autismiliitossa ja Adhd-liitossa. ”Kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana.” Lainaus on otettu Näkymätön sukupuoli – ei-binäärisiä ihmisiä -teoksen esittelytekstistä. Vaikeita sanoja, ainakin meille 1960-, miksei jopa 1990-luvuilla syntyneille kasvattajille. Osalle […]