Iloa ja valoa kevääseen
Tästä keväästä tuli meille kaikille erilainen kuin odotimme. Perheissä, päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla on jouduttu nopeasti ottamaan haltuun uusi arki haasteineen ja iloineen. Poikkeustilanne vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta yhdessä tästä selvitään.
Vanhempainyhdistyksien osalta monet tälle keväälle suunnitellut tilaisuudet, tapahtumat, retket, juhlat ja hankkeet ovat peruuntuneet. On ollut hienoa huomata, että poikkeusoloissa myös vanhempaintoimintaan on syntynyt uusia toimintatapoja ja -muotoja. Yhteisiä kokouksia ja tapaamisia on pidetty verkossa Teamsia, Meetiä, Zoomia tai muuta alustaa käyttäen. Arjen tunnelmia, vertaistukea, vinkkejä etäopiskelun- ja työn järjestämiseen on jaettu ahkerasti verkossa. Järjestötoimijoiden kouluttajat kuten Opintokeskus Sivis ovat tarjonneet ketterästi yhdistystoimijoille apua ja koulutusta verkkotyökalujen haltuunottoon.
Vanhemmalle välittyy viesti, että kouluun voi ottaa yhteyttä, jos jokin asia mieltä askarruttaa. Hienoa huolenpitoa ja välittämistä!
Poikkeustilanteessa myös kodin ja koulun yhteistyön tavat ovat osittain muuttuneet. Kouluissa on järjestetty verkkovanhempainiltoja, joissa on käyty läpi oppilaiden palautteita etäopiskelujärjestelyistä ja keskusteltu siitä, miten vanhemmat voisivat tukea etäopiskelussa. Oman nuoreni kohdalla on ilahduttanut erityisesti rehtorin ”aamumoikkaukset”. Rehtori on laittanut joka viikko koulun somekanaviin kannustavat videoterveiset nuorille ja vanhemmille. Rehtori on rohkaissut nuoria mukaan koulun järjestämille yhteisille välitunneille ja juttutuokioille Meetissä ja Discordissa. Ja vanhemmalle välittyy viesti, että kouluun voi ottaa yhteyttä, jos jokin asia mieltä askarruttaa. Hienoa huolenpitoa ja välittämistä!
Katse eteenpäin
Vanhempainyhdistystoimijoiden mietteet alkavat kohta olla toimintakauden päättymisessä ja kesässä. Tässä vaiheessa on hyvä käyttää hieman aikaa myös menneen toimintakauden arviointiin ja syyskauden aloituksen suunnitteluun. Tiesitkö, että Vanhempainliiton verkkosivuilta löytyy valmis toiminnan itsearviointilomake yhdistyksen hallituksen käyttöön? Uuden toimintakauden suunnittelussa yhtenä apuvälineenä voi käyttää vanhempainyhdistyksen vuosikelloa. Lisää vinkkejä toiminnan suunnitteluun ja vanhempien osallistamiseen löydät artikkelista Tule mukaan vanhempaintoimintaan!
Jaa artikkeli
Lue myös nämä

Vanhempien näkemyksiä tieto- ja viestintäteknologian käytöstä koulussa
Tutkimukseni mukaan yli puolet vanhemmista piti TVT:n käyttöä koulussa hyvänä asiana ja huonona asiana sitä piti hieman alle neljäsosa. Noin viidesosa vanhemmista näki TVT:n käytössä sekä hyviä että huonoja puolia. Tieto- ja viestintäteknologiaan positiivisesti suhtautuvat vanhemmat näkivät TVT:n kuuluvan sekä nykyaikaan että tulevaisuuden työelämään. Tieto- ja viestintäteknologiaan negatiivisesti suhtautuvat vanhemmat olivat huolissaan oppilaiden koulumenestyksestä, terveydestä, koulujen käyttömahdollisuuksista ja sosiaalisten taitojen kehityksestä.

Osallisuus on lapsen kokoinen hetki
Muutama vuosi sitten olin aloittelemassa oppilaiden kehityskeskusteluja luokassani. Oppilaani Olli (nimi muutettu) pyysi, että saisi jättää keskustelun väliin. Tuo puheen täyttämä puolituntinen ja puuduttava paikallaan istuminen ei houkutellut häntä. Kun en muutakaan keksinyt, nappasin mukaan toiminnanohjauskortit, joissa on kuvia oppiaineista ja koulupäivän tapahtumista. Piirsin paperille hymyilevän, tavallisen ja surullisen naaman ja pyysin Ollia kertomaan korttien ja naamojen avulla ajatuksiaan koulunkäynnistään. Keskustelu eteni yllättävällä tavalla.