Joulumieli – aineeton lahja lähimmäiselle

19.12.2024

Kaikkialta silmille ja korville vyöryvä markkinahumu ja glitterillä kuorrutetut elämykset ovat kaukana siitä todellisuudesta, jossa liian moni suomalainen lapsiperhe elää. Monessa kodissa päällimmäinen huoli on, riittävätkö rahat jouluateriaan, lasten joululahjoista puhumattakaan.

Maailman tilanne ja ympärillämme vellova epävarmuus kuormittavat meitä kaikkia, miten kutakin. Sodat, väkivalta, ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhkakuvat ja luontokato huolestuttavat myös lapsia ja nuoria.

Vaikka asiat omalla kohdalla olisivat hyvin, voimme silti kokea riittämättömyyttä monin tavoin. Saatamme pohtia, onko oikein juhlia ja iloita, kun toisaalla on hätä, tuskin kattoa pään päällä. Onko oikein, että viiden kilon kinkku paistuu uunissa, pöytään katetaan graavisiikaa ja pukki tuo taloon säkillisen lahjoja?

Riittämättömyyden tunnetta voi lievittää iloa jakamalla ja huomioimalla epäitsekkäästi toiset ihmiset. Siihenhän joulumieli perustuu, antamisen iloon! Lahja voi olla tavaran sijaan myös aineeton, se voi olla välittämistä, puolustamista, avun tarjoamista.

Ota käyttöösi ja jaa kavereillesi Vanhempainliiton laatima joulun puuhalista. Tee se, mihin omat voimavarasi juuri nyt riittävät, ja mikä tuottaa iloa paitsi toiselle, myös itsellesi.

Kiitos jokaiselle vanhempaintoimijalle arvokkaasta työstänne lasten, nuorten, vanhempien sekä päiväkotien ja koulujen hyvän arjen puolesta.

Vanhempainliiton toimiston väki toivottaa hyvää joulunaikaa!

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Blogi Vanhempainliitto
9.8.2022

Muistisääntöjä uuteen lukuvuoteen

Koulu voi parhaimmillaan muodostaa yhteisön, joka tukee niin ammattilaisten, lasten ja nuorten kuin vanhempienkin hyvinvointia. Yhteisöä ei kuitenkaan muodosteta ilman yhteistyötä ja yhteistyötä taas harvoin saavutetaan ilman ystävällisyyttä.  

Sari Junnilla
Blogi Hyvinvointi Johdolle Opettajille Vanhempaintoimijoille
30.8.2018

Kouluruokailu alusta ruokakasvatukselle

Blogisarjamme: Kouluruokailu 70 vuotta
”Omassa työssäni, koulun emäntänä, pohdin keinoja, joilla julkinen ruokapalvelu voisi olla vanhempien tukena kasvatustyössä. Monista vaihtoehdoista valitsin oman osaamisalueeni, ruokakasvatuksen sisällyttämisen kouluruokailuun.”