Laita hyvä kiertämään

Merja Korhonen
Kirjoittaja toimii varhaiskasvatuksen asiantuntijana Vanhempainliiton Karuselli-hankkeessa.


Oman äitiyteni alkumetreillä lensin tunnin mittaisen lennon mummolaan noin viisikuukautinen käärö sylissäni. Äitiys oli vielä uutta ja otteet kokemattomat. Lentokoneen noustessa vauva alkoi itkeä ja tätä kesti aika lailla yhteen soittoon seuraavan tunnin. Yritin tietysti rauhoittaa vauvaani kaikin keinoin vain hetkeksi siinä onnistuen. Kun laskeuduimme, olimme molemmat aivan loppu, mutta korvakipuinen vauva rauhoittui viimein.  

Takanani olleella penkkirivillä istui kolmikko, joka oli seurannut tilannetta läheltä. Aivan odottamatta he kertoivat, miten neuvokkaasti ja sinnikkäästi olin hoitanut heidän mielestään tilannetta. Tämän lyhyen kohtaamisen muistan vieläkin, koska kommentointi oli niin yllättävää, mutta samalla niin tarpeellista. Sain siitä pitkäksi aikaa uudenlaista itsetuntoa vanhempana kasvamiselle ja ajatuksen, että erilaisista kiperistä tilanteista selvitään.  

Päiväkodeissa huomataan hyvä  

Monissa päiväkodeissa on arkipäivää huomata positiiviset asiat, jotka tapahtuvat lasten kehityksessä, toiminnassa sekä lasten suhteissa toisiinsa. On upeaa, että lapset saavat näissä hetkissä kiitosta ja heidän käyttäytymisensä ja persoonansa kasvu saa vahvistusta ja kehittyy sitä mukaa toivottuun suuntaan. 

Kuka tahansa voi antaa rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta vanhemmalle ja sillä voi olla suurempi merkitys, kuin uskommekaan. 

Vanhemmat kaipaavat ehdottomasti myös samanlaista vahvistusta omassa vanhemmuudessaan. Monet vanhemmat ovat hyvin yksin lastensa kasvatuksen kanssa, eikä kannustusta saatikka kehuja ropise liian usein. Puolisolla, isovanhemmilla, ystävillä ja muilla läheisillä on tärkeä rooli tukemisessa ja kannustamisessa. Kuka tahansa voi antaa rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta vanhemmalle ja sillä voi olla suurempi merkitys, kuin uskommekaan. Päiväkoti on hyvin luonteva paikka vanhemmuuden vahvistamiselle, sillä siellä kohdataan erilaisia perheitä päivittäin.      

Vanhemmuuden uupumus ja vertaisuuden voima  

Viime aikoina on uutisoitu paljon vanhempien ja erityisesti äitien uupumuksesta. 40 maata käsittävässä kansainvälisessä vertailututkimuksessa havaittiin, että äidit ovat uupuneimpia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo. Yksi johtopäätös on se, että äidit voivat olla ”tuplapaineen” alla eli he kokevat painetta tai halua osallistua tasa-arvoisesti työelämään, mutta sen lisäksi he kantavat edelleen suuren vastuun lapsista ja kodista. Vähäisempi ristiriita eri elämänalueiden välillä saattaa selittää sitä, miksi epätasa-arvoisemmissa maissa äidit olivat vähemmän uupuneita vanhempina. Vanhempien uupumusta tutkivassa Jyväskylän yliopiston VoiKu-tutkimushankkeessa havaittiin yksilökeskeisen kulttuurin olevan suurin yksittäinen syy vanhempien uupumiselle.   

Pikkulapsiarjessa on tärkeää löytää myös vertaisia ja päästä juttelemaan kaikenlaisista vanhemmuuteen liittyvistä tunteista.  

Viimeiset vuodet ovat olleet lapsiperheille hyvin vaativia ja huolenaiheet ovat olleet moninaisia; maailmalla tapahtuneet myllerrykset ovat koskettaneet jollain tavalla meitä kaikkia. Lisäksi perheissä tapahtuu koko ajan erilaisia arkea haastavia asioita. Monet perheet ovat ammattiavun tarpeessa ja heidän pääsyään ammattiavun piiriin tulee kaikin tavoin helpottaa. Pikkulapsiarjessa on tärkeää löytää myös vertaisia ja päästä juttelemaan kaikenlaisista vanhemmuuteen liittyvistä tunteista. Sama elämäntilanne yhdistää ja paras kuuntelija ja ymmärtäjä löytyy usein samaa elämänvaihetta elävästä vertaisesta. 

Kaipuu yhteisöllisyyteen   

Varhaiskasvatukseen keskittyvä Karuselli-hanke pyrkii vahvistamaan lasten ja samalla myös lapsiperheiden hyvinvointia vanhempien osallisuutta, vertaisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäämällä. Pitkän korona-ajan jälkeen muutamat hankkeemme pilottipäiväkodit ovatkin lähteneet toimimaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä asuinalueillaan. Perheet ovat kokoontuneet päiväkotien pihoille viikonlopun leikkitreffeille. Joissain paikoissa on ollut mahdollista jättää leluvaraston ovi auki ja tarjota mahdollisuus yhteiselle leikille. Myös päiväkotien vanhempainyhdistykset voivat järjestää omia kivoja tempauksia päiväkotien pihoilla, lähimetsissä tai urheilukentillä. Kokoonnutaan tervapadan ääreen, leikkimieliseen lapsi-vanhempi viestiin ja ennen kaikkea laitetaan hyvä kiertämään!  

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Blogi Uutiset Vanhempainliitto
8.11.2018

Tasa-arvoinen koulutus – kaikkea kaikille?

Unohdammeko, että tasa-arvon toteuttamiseksi meidän täytyy tehdä erilaisia ratkaisuja eri ryhmien ja yksilöiden kohdalla? Tajuammeko, että monimuotoisuus on totta lasten ja nuorten arjessa?, kysyy toiminnanjohtaja Ulla Siimes blogissaan.

Blogi Vanhempainliitto
17.12.2018

Yhteistä aikaa

Ulla Siimeksen joulutervehdys 2018.