Ota päihteet ja turvallisuus puheeksi pienenkin lapsen kanssa
Heini Kärkkäinen
Kirjoittaja toimii Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä projektipäällikkönä Kaupunki kuuluu kaikille -hankkeessa.
”Kaupan edessä on aikuisia, jotka juovat alkoholia. Minua jännittää kulkea siitä ohi,” kertoi eräs ekaluokkalainen lapsi koulumatkastaan. Päihteet ovat osa katukuvaa ja arkea niin, etteivät ne jää huomaamatta edes pieniltä lapsilta. Jos lapsi näkee esimerkiksi kaupungilla aikuisen käyttäytyvän oudosti, puhuvan sekavasti tai jopa käyttäytyvän aggressiivisesti päihteiden vaikutuksen alaisena, se voi olla hänelle hämmentävää ja jopa pelottavaa. Tällaiset kokemukset voivat jättää lapselle epävarmuuden tunteen ja herättää kysymyksiä, joihin hän kaipaa vastauksia. Mutta miten vanhempana voi lähestyä tätä haastavaa aihetta ja tarjota lapselle tarvittavaa tukea ja tietoa?
Ensimmäinen askel on avata keskustelu kysymällä lapselta, mitä hän jo tietää päihteistä ja millaisia kokemuksia hänellä on. Näin saat käsityksen lapsen ennakkotiedoista ja voit mukauttaa keskustelua hänen ymmärrystään vastaavaksi. Keskeistä on antaa tilaa lapsen kokemuksille ja kysymyksille, jolloin hän tulee kuulluksi. Kerro, että lapsi voi aina luottaa sinuun ja kertoa kaikesta. Tämä luo turvallisuuden tunnetta ja tukee avointa keskustelua.
Ensimmäinen askel on avata keskustelu kysymällä lapselta, mitä hän jo tietää päihteistä ja millaisia kokemuksia hänellä on.
Keskustelussa on olennaista huomioida lapsen ikätaso. Käytä hänelle sopivia termejä ja selitä asiat yksinkertaisesti ja selkeästi. Pieni lapsi ei tarvitse vielä yksityiskohtaista tietoa päihteistä. Vältä turhaa pelottelua, mutta ole rehellinen. Avoin keskustelu luo lapselle mahdollisuuden kysyä ja kertoa, mikä vahvistaa luottamusta vanhempaan.
Meillä aikuisilla on omat käsityksemme ja asenteemme päihteitä kohtaan, jotka lapset voivat omaksua herkästi. Jos vanhempi puhuu päihteitä käyttävistä ihmisistä pelottavaan tai tuomitsevaan sävyyn, siirtyy huoli ja asenne helposti myös lapseen. Siksi on tärkeää välttää tuomitsevia ilmaisuja ja pyrkiä keskustelemaan aiheesta neutraalisti. Aikuisen kannattaa pysyä itse rauhallisena ja puhua lapselle rehellisesti ympäröivistä asioista. Tämä luo lapselle turvallisemman olon ja vähentää hänen tarvettaan turvautua mielikuvitukseensa. On tärkeää korostaa, että päihderiippuvuus on sairaus, eikä se määrittele ihmisen arvoa. Myötätuntoinen keskustelu auttaa lasta ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja elämäntilanteita.
Tiedon lisäksi lapsi tarvitsee myös turvataitoja, jotta hän osaa toimia erilaisissa tilanteissa. Voitte pohtia yhdessä lapsen kanssa erilaisia tilanteita etukäteen ja harjoitella kulkemaan turvallisia reittejä. Opeta lasta kiertämään kauempaa turvattomalta tuntuvat tilanteet ja muistuta, että hän voi aina pyytää apua aikuisilta. Kannusta lasta sanomaan rohkeasti ei, jos jokin tilanne tuntuu epämukavalta tai pelottavalta. Kun lapsi ymmärtää, että hänellä on oikeus suojella itseään ja hakea apua, hänen itseluottamuksensa ja turvallisuuden tunteensa vahvistuvat.
Päihteistä ja turvallisuudesta puhuminen on tärkeä osa lapsen kasvatusta.
On tärkeää rohkaista lasta kertomaan jännittävistä tilanteista aikuiselle. Jos tällaiset tilanteet jäävät käsittelemättä, ne voivat jäädä lapsen mieleen kummittelemaan, synnyttäen pelkoja tai väärinkäsityksiä. Kun perheessä otetaan puheeksi myös hankalalta tuntuvat asiat, lapsi oppii, että ei ole asiaa, josta hän ei voisi kertoa. Tämä vahvistaa lapsen luottamusta siihen, että hän voi kertoa aikuiselle, jos jotain ikävää sattuu, eikä hänen tarvitse jäädä yksin huolensa kanssa.
Päihteistä ja turvallisuudesta puhuminen on tärkeä osa lapsen kasvatusta. Kun keskustelu käydään avoimesti ja lapsen tasolla, hän saa valmiuksia kohdata arjessaan esiintyvät haasteet itsevarmasti ja turvallisesti. Tällaiset keskustelut eivät ainoastaan lisää lapsen turvallisuutta, vaan myös vahvistavat hänen luottamustaan siihen, että hänellä on aina tukenaan turvallisia aikuisia, joihin voi turvautua kaikissa tilanteissa.
Jaa artikkeli
Lue myös nämä
Muistisääntöjä uuteen lukuvuoteen
Koulu voi parhaimmillaan muodostaa yhteisön, joka tukee niin ammattilaisten, lasten ja nuorten kuin vanhempienkin hyvinvointia. Yhteisöä ei kuitenkaan muodosteta ilman yhteistyötä ja yhteistyötä taas harvoin saavutetaan ilman ystävällisyyttä.
Taide tekee tunteet tutuiksi
Tunne- ja kaveritaidot kytkeytyvät tiiviisti Suomen Vanhempainliiton Karuselli-hankkeen ydinteemoihin. Hanke keskittyy päiväkoti-ikäisten lasten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin edistämiseen osallisuutta ja yhteisöllisempää päiväkotikulttuuria kehittämällä. Alkuvuodesta 2022 toteutettu yhteisöllinen taideprojekti synnytti kahdeksan uutta tunne- ja kaveritaitoteemaista laulua. Laulujen sanoitukset ovat saaneet inspiraationsa pilottipäiväkotien lapsilta ja heidän vanhemmiltaan.