Vuoteni johtokunnassa – lähde sinäkin mukaan!
Minna Kekäläinen
Kirjoittaja toimii Suomen Vanhempainliiton johtokunnassa ja vaalitoimikunnassa.
Vajaa vuosi sitten olin Vanhempainliiton liittokokouksessa ja pidin omaa kaksiminuuttista johtokuntavaalien mainospuhettani. Kello kilahti ajan täyttymisen merkiksi, vaikka olin vasta päässyt vauhtiin. Muistan, miten yleisön lämmin vastaanotto lohdutti puheissaan sivuraiteille eksynyttä. Paikka johtokunnastakin aukesi, vaikka puhe ei mennytkään ihan nappiin.
Tuolloin en vielä ihan tiennyt, minkälaista johtokunnan työskentely tulisi olemaan, mutta innostus päästä vaikuttamaan lasten ja perheiden asioihin veti vanhempaintoimintaan hurahtanutta mukanaan.
Nyt alkaa ensimmäinen johtokuntavuosi olla takana. Se on syventänyt tietämystäni järjestökentän ilmiöistä ja vaikuttamistoiminnasta sekä tuonut ajatteluuni uusia näkökulmia mm. vanhempien osallisuudesta. Menneen vuoden aikana tehty liiton strategiatyö on tuonut ideoita ja työkaluja myös oman kunnan kuntakohtaisen vanhempaintoiminnan luotsaamiseen.
Johtokunnan työskentely antaa hurjasti vaikutusmahdollisuuksia ja uusia näkökulmia sekä innostusta ja lisäeväitä omaankin yhdistystoimintaan.
Ennen johtokuntaan pyrkimistä mietin, onko minun kiireisessä arjessani tilaa vielä liittotasoiselle johtokuntatyöskentelylle. Se huoli on osoittautunut turhaksi. Kokouksia meillä on ollut vai muutaman kuukauden välein. Ajankäytön panostukset siis kohdistuvat lähinnä taustamateriaaliin tutustumiseen ja yleisen keskustelun seurantaan perheiden ja koululaisten arkeen liittyvien aiheiden ympärillä. Tätä samaa on tärkeää tehdä myös kuntakohtaisen ja paikallisen vanhempaintoiminnan tiimoilta, joten lisäpanostusta ei siis tarvita kuin muutama tunti kuukaudessa. Siihen nähden johtokunnan työskentely antaa hurjasti vaikutusmahdollisuuksia ja uusia näkökulmia sekä innostusta ja lisäeväitä omaankin yhdistystoimintaan.
Mitä siis sanoisin jollekin, joka miettii johtokuntavaaleihin mukaan lähtemistä? Sanoisin, että älä jää miettimään, vaan asetu ehdokkaaksi! Voit päästä mukaan innostavaan porukkaan, joka yhdessä tekee tärkeitä päätöksiä meidän kaikkien lasten parhaaksi!
Jaa artikkeli
Lue myös nämä

Miten tukea lapsen kielen kehitystä kotona
Kielelliset valmiudet alkavat kehittyä jo kohtuaikana – sikiö kuulee, tuntee kosketuksen ja liikkeen. Synnyttyään vauva tunnistaa tuttuja ääniä ja on herkistynyt kosketukselle jo välittömästi syntymänsä jälkeen. Jotta kielelliset ja kommunikatiiviset valmiudet kehittyvät, tarvitaan aktiivinen, vuorovaikutusta tukeva ympäristö, joka motivoi lasta kommunikoimaan. Miten siis ylläpidämme vauvan, taaperon, lapsen kiinnostusta ja intoa harjoitella puheen – eli välineen käyttöä?

Etäopetuksen ääripäitä – arkea erkkaperheissä
Hankaluuksia erityistä tai tehostettua tukea tarvitsevien lasten kannalta ilmenee niin oppimisen askelten kuin tavallisen perhe-elämänkin suhteen korona-aikana. Haluaisin kuitenkin nostaa esille myös lohdullisempaa näkemystä. Olen saanut erityisperheiden vanhemmilta useita viestejä heidän arkeaan koskien ja ajattelin tässä yhteydessä esitellä niistä kaksi toisistaan hieman poikkeavaa. Erityisyys on yksilöllistä, niin on myös arki ja vanhemmuuden haasteet.