Leikki on hyvinvointiteko

Leena Herlevi-Valtonen
Kirjoittaja toimii viestinnän asiantuntijana Suomen Vanhempainliitossa


Arki ei aina päästä meitä helpolla. Oman elämän ja ympäröivän maailman asettamat haasteet ottavat voimille. Ei ole enää uutinen, että jo pienet lapset kuormittuvat ja kokevat stressiä pyrkiessään saavuttamaan heille asetettuja vaatimuksia.

Voidaksemme paremmin tarvitsemme suvantopaikkoja suorittamisen rinnalle. Hetkiä, jolloin elämä on kevyttä, huoletonta ja turvallista. Tarvitsemme toimintaa, joka etäännyttää meidät jatkuvasta oppimisesta ja tuloksiin pyrkivästä tekemisestä. Tarvitsemme leikin tuomaa vapautta. 

Leikin äärelle voivat tulla kaikki, riippumatta siitä keitä olemme, millaisia olemme tai mistä tulemme. 

Leikin avulla voimme sukeltaa hetkeksi toiseen maailmaan, unohtaa velvollisuudet ja mieltä painavat murheet. Leikin kautta voimme tulla eri tavoin nähdyiksi ja kuulluiksi, tasavertaisina muiden kanssa. Kun aikuiset ja lapset leikkivät yhdessä, voimme löytää yhteenkuuluvaisuuden tunteen, joka arjen pyörityksessä jää helposti sivuosaan. Leikin äärelle voivat tulla kaikki, riippumatta siitä keitä olemme, millaisia olemme tai mistä tulemme. 

Suomen Vanhempainliitossa haastamme vanhemmat ja vanhempainyhdistykset raivaamaan tietoisesti tilaa hyvää tekevälle leikille. Varataan aika ja paikka, kutsutaan iso porukka koolle ja annetaan mielikuvituksen hoitaa loput. Väitän, että lasten lisäksi yhdessä leikkiminen tekee erityisen hyvää myös aikuisille.

20.4. vietetään valtakunnallista leikkipäivää! Päivän teemana on kaveritaidot.
Ollaan kavereita toisillemme – tänään, huomenna ja aina!


Tekstistä julkaistaan versio myös Perinneleikit ry:n vuonna 2024 ilmestyvässä Klassikkoleikit -kirjasessa, jota jaetaan alakoululaisille kautta maan.

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Blogi Toinen aste Vanhempainliitto
19.2.2024

Laajemmat hartiat – noloa vai normaalia?

Miten oppilaitoksissa voitaisiin madaltaa kynnystä vanhempien yhteydenotoille? Ja miksi vanhempien kohtaamiseen kannattaa raivata työaikaa. Miksi opettaminen ei riitä?

Heidi Ristolainen
Blogi
3.1.2020

Kun kokous tulee kotisohvalle

Heidi Ristolainen Kirjoittaja on Espoon vanhempainyhdistykset – KoKoEspoo ry:n puheenjohtaja ja Suomen Vanhempainliiton johtokunnan jäsen. On lauantaiaamupäivä. Keittiöstä, työhuoneen suljetun oven takaa kuuluu astioiden vaimeaa kolinaa. Isä ja tyttäret valmistelevat syntymäpäiväjuhlia. Itse asettelen tietokoneeseen kuulokkeita korville, sillä Vanhempainliiton johtokunnan etäkokous käynnistyy pian. Tarkkaavaisuus siirtyy pikkuhiljaa arjen äänistä tietokoneen ruutuun ja sen takana oleviin henkilöihin. Kokouksilla […]