Leikki on hyvinvointiteko

Leena Herlevi-Valtonen
Kirjoittaja toimii viestinnän asiantuntijana Suomen Vanhempainliitossa


Arki ei aina päästä meitä helpolla. Oman elämän ja ympäröivän maailman asettamat haasteet ottavat voimille. Ei ole enää uutinen, että jo pienet lapset kuormittuvat ja kokevat stressiä pyrkiessään saavuttamaan heille asetettuja vaatimuksia.

Voidaksemme paremmin tarvitsemme suvantopaikkoja suorittamisen rinnalle. Hetkiä, jolloin elämä on kevyttä, huoletonta ja turvallista. Tarvitsemme toimintaa, joka etäännyttää meidät jatkuvasta oppimisesta ja tuloksiin pyrkivästä tekemisestä. Tarvitsemme leikin tuomaa vapautta. 

Leikin äärelle voivat tulla kaikki, riippumatta siitä keitä olemme, millaisia olemme tai mistä tulemme. 

Leikin avulla voimme sukeltaa hetkeksi toiseen maailmaan, unohtaa velvollisuudet ja mieltä painavat murheet. Leikin kautta voimme tulla eri tavoin nähdyiksi ja kuulluiksi, tasavertaisina muiden kanssa. Kun aikuiset ja lapset leikkivät yhdessä, voimme löytää yhteenkuuluvaisuuden tunteen, joka arjen pyörityksessä jää helposti sivuosaan. Leikin äärelle voivat tulla kaikki, riippumatta siitä keitä olemme, millaisia olemme tai mistä tulemme. 

Suomen Vanhempainliitossa haastamme vanhemmat ja vanhempainyhdistykset raivaamaan tietoisesti tilaa hyvää tekevälle leikille. Varataan aika ja paikka, kutsutaan iso porukka koolle ja annetaan mielikuvituksen hoitaa loput. Väitän, että lasten lisäksi yhdessä leikkiminen tekee erityisen hyvää myös aikuisille.

20.4. vietetään valtakunnallista leikkipäivää! Päivän teemana on kaveritaidot.
Ollaan kavereita toisillemme – tänään, huomenna ja aina!


Tekstistä julkaistaan versio myös Perinneleikit ry:n vuonna 2024 ilmestyvässä Klassikkoleikit -kirjasessa, jota jaetaan alakoululaisille kautta maan.

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Blogi Vanhempainliitto
21.4.2022

Pelko hankalan vanhemman leimasta saa monet vaikenemaan lapsensa sisäilmaoireilusta

Olemme viime aikoina kuulleet useilta vanhemmilta, miten vuosi toisensa jälkeen oireilevan lapsen tilanteeseen ei löydy apua ja usko asioiden järjestymiseen on koetuksella. Vanhempien tarinoista nousee esille syvä yksinäisyys, kun kerta toisensa jälkeen eri tahojen kohtaamiset ovat menneet karille, eikä ratkaisuvaihtoehtoja ole tarjottu. Sisäilmasta oireilevien lasten avunsaanti perustuu liian usein sattumiin, vaikka kaikkien toive on auttaa lapsia eteenpäin haastavassa tilanteessa. Toimivat ratkaisut voisivat kuitenkin olla yksinkertaisesti toteutettavissa.

Sini Garam
Blogi Hyvinvointi Johdolle Opettajille Vanhempaintoimijoille
20.6.2018

Me osataan tää – arkista maailmanmestaruutta est. 1948

Blogisarjamme: Kouluruokailu 70 vuotta
”Ulkomaalaisten ihmetellessä suomalaisten aikaansaannoksia huimien Pisa-tulosten myötä alkoi ammattiylpeys nousta. Ruokalat muuttuivat ravintoloiksi, keittäjät ruokapalvelutyöntekijöiksi, ulkomaalaisia vieraita alkoi virrata.”.