Mediakirjasto
Täältä löydät tuoreimmat uutiset, lausunnot ja blogit.

Miten tuet lapsesi kaveritaitoja netissä?
Ikätovereiden kanssa toimiminen on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista sosiaalisista taidoista, joita harjoitellaan pitkään. Miten otan muut huomioon, kuuntelen toisia ja keskustelen rakentavasti. Näiden taitojen harjoitteluun lapset tarvitsevat aikuisia. “Välillä on kaverin vuoro”, “Täytyy kuunnella muidenkin mielipiteitä”, “Miltä sinusta tuntuisi, jos joku sanoisi sinulle noin?” Aikuiset sanoittavat tilanteita lapsille ja auttavat heitä asettumaan toisen asemaan. Pikkuhiljaa […]

Vastuullinen digiaika on mahdollisuus
Vastuullinen digiaika on mahdollisuus Osallistuin Vanhempainliiton vuosikokoukseen ensimmäisen kerran marraskuussa 2024. Tunnelma oli osaltani innostunut, utelias ja jännittynyt samaan aikaan. Olin hakemassa uuteen muodostettavaan hallitukseen jäseneksi. Oma puheenvuoroni jännitti ja paljon jäi sanomatta, mutta sain tukea niin Porvoon paikallisilta yhdistyksiltä, entiseltä Vanhempainliiton puheenjohtajalta Marikalta kuin paikalla olevilta Vanhempainliiton konkareilta ja tulin valituksi hallitukseen, kiitos […]

Lupauksia
Vanhemmuus yhdistää hienolla tavalla eritaustaisia ihmisiä, ja olisi upeaa, jos osaisimme hyödyntää tätä paremmin ihan vaikka kouluverkkouudistukseen vaikuttamiseen tai ruutuajoista sopimiseen. Vertaisuudessa on voimaa!

Joulumieli – aineeton lahja lähimmäiselle
Riittämättömyyden tunnetta voi lievittää iloa jakamalla ja huomioimalla epäitsekkäästi toiset ihmiset. Siihenhän joulumieli perustuu, antamisen iloon! Lahja voi olla tavaran sijaan myös aineeton, se voi olla välittämistä, puolustamista, avun tarjoamista.

Yksinkertaisilla keinoilla voi tukea lapsen kielenkehitystä
Lapselle lukeminen, tarinoiden kertominen ja laulaminen tukevat leikki-ikäisten lasten kielenkehitystä monipuolisesti ja luovat pohjaa uuden oppimiselle kouluiässä.

Yhdessä kohti yhdenvertaisuutta
Kodin ja koulun yhteistyö ei tarkoita vain oppilaan huoltajien kanssa vaihdettavia Wilma-viestejä – kyse on parhaimmillaan koko kouluyhteisöä kannattelevasta voimavarasta.

Yksin vai yhdessä?
Monimuotoisuuspuheen vaaliminen auttaa herättämään keskustelua ja edistämään muutosta oppilaitoksissa, jotta tulevaisuudessa jokainen opiskelija tuntisi olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi.

Jaettu lukukokemus jättää jäljen ja saa tarttumaan kirjaan yhä uudelleen
Lapsuudessa ja nuoruudessa kehitetty vahva lukutaito on ollut valtavan suuri hyöty yliopisto-opinnoissani, jotka painottuvat usein itsenäiseen lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Vuoteni johtokunnassa – lähde sinäkin mukaan!
Minna Kekäläinen Kirjoittaja toimii Suomen Vanhempainliiton johtokunnassa ja vaalitoimikunnassa. Vajaa vuosi sitten olin Vanhempainliiton liittokokouksessa ja pidin omaa kaksiminuuttista johtokuntavaalien mainospuhettani. Kello kilahti ajan täyttymisen merkiksi, vaikka olin vasta päässyt vauhtiin. Muistan, miten yleisön lämmin vastaanotto lohdutti puheissaan sivuraiteille eksynyttä. Paikka johtokunnastakin aukesi, vaikka puhe ei mennytkään ihan nappiin. Tuolloin en vielä ihan tiennyt, minkälaista […]

Ota päihteet ja turvallisuus puheeksi pienenkin lapsen kanssa
Heini Kärkkäinen Kirjoittaja toimii Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä projektipäällikkönä Kaupunki kuuluu kaikille -hankkeessa. ”Kaupan edessä on aikuisia, jotka juovat alkoholia. Minua jännittää kulkea siitä ohi,” kertoi eräs ekaluokkalainen lapsi koulumatkastaan. Päihteet ovat osa katukuvaa ja arkea niin, etteivät ne jää huomaamatta edes pieniltä lapsilta. Jos lapsi näkee esimerkiksi kaupungilla aikuisen käyttäytyvän oudosti, puhuvan sekavasti tai […]