Vanhempaintoimijalle
Opi, onnistu ja inspiroidu.
Vinkkejä vanhempaintoimijoille liikennekasvatukseen
Kodeissa ja kouluissa annetaan perusta lapsen liikennetaidoille ja itsenäiselle liikkumiselle. Oppilaan huoltajalla on ensisijainen vastuu koulumatkan turvallisuudesta ja pienen koululaisen koulumatkan kulkutavasta. Koulutie aloittaa lasten elämässä itsenäisen liikkumisen kauden. Koulun tehtävä on opetussuunnitelmien perusteiden mukaan kannustaa oppilaita kulkemaan koulumatkat terveyttä ja kuntoa edistävällä tavalla. Liikennekasvatuksessa koulun ensimmäisillä luokilla painottuu lähiympäristöön tutustuminen ja turvallinen liikkuminen jalankulkijana. […]
Varainhankintaa ja palveluita yhdistyksille
Syyskirjekampanja on Suomen Vanhempainliiton vuosittain syyslukuvuoden alkaessa toteuttama viestintäkampanja, jossa liitto tarjoaa sopimuksen mukaan yrityksille mahdollisuuden esitellä palveluitaan ja tuotteitaan liiton jäsenistöön kuuluville vanhempainyhdistyksille.
Vanhempien eväät sujuvaan kouluarkeen
Koulu on iso ja merkityksellinen osa lapsesi arkea ja tulevaisuutta. On tärkeää, että olet vanhempana kiinnostunut koulunkäynnistä ja tuet lapsesi oppimista hyvässä yhteistyössä opettajan kanssa. Suomen Vanhempainliitto ja Instagramista tuttu luokanopettajatiimi Liitulakut ovat koonneet erityisesti lukuvuoden alkuun sopivia tärppejä, joihin kaikkien vanhempien olisi hyvä kiinnittää huomiota.
Toimitaan yhdessä lasten parhaaksi
Tervetuloa mukaan! Vanhempaintoiminnassa pääset vaikuttamaan oma lapsesi kouluarkeen ja saat tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämiseksi.
Puhutaan koulumatkojen liikenneturvallisuudesta -vanhempainiltamalli
Suomen Vanhempainliitto ja Kehittämiskeskus Opinkirjo ovat luoneet yhteisen vanhempainiltamallin, jonka avulla kasvatusyhteisössä voidaan käynnistää keskustelu koulumatkojen liikenneturvallisuudesta. Vanhempainilta on suunnattu koulun kaikille vanhemmille ja henkilökunnalle. Keskusteluun on hyvä osallistaa koulun johto, kunta, opettajia, vanhempia ja tietenkin myös oppilaita. Illan aiheen voi hyvin laajentaa koulumatkojen turvallisuuteen yleisesti, jos koulussa tai kodeissa on noussut esiin huoli esimerkiksi koulumatkoilla tapahtuvasta kiusaamisesta.
Opintoretkiä koskeva ohjeistus vanhemmille
Retkien avulla voidaan monipuolistaa koulun oppimisympäristöä sekä edistää uusien ja erilaisten menetelmien ja työtapojen käyttöä. Koulut järjestävät retkiä taloudellisten edellytystensä puitteissa. Koulut voivat myös päättää, että retkiä ei tehdä ollenkaan eikä niihin kerätä rahaa.
Leirikouluja koskeva ohjeistus vanhemmille
Leirikoulu on opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista koulun toimintaa, joka kirjataan koulun lukuvuosisuunnitelmaan. Toteutuakseen leirikoulut vaativat yleensä ulkopuolista rahoitusta ja vanhempien varainkeruutyötä. Perusopetus on maksutonta ja myös leirikouluihin liittyvä varainkeruu on lapsille ja vanhemmille vapaaehtoista. Varoja kerätään koko luokan yhteiseen kassaan, eikä oppilaskohtaista kirjanpitoa käytetä.
Tervetuloa toiselle asteelle!
Tervetuloa toiselle asteelle – opas peruskoulunsa päättävän nuoren vanhemmalle (2020). Oppaan ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen Vanhempainliitto ja Förbndet Hem och Skola i Finland.
Koulu alkaa – tervetuloa!
Koulun aloittaminen on suuri ja jännittävä asia, ei ainoastaan lapsellesi, vaan myös sinulle vanhempana. Muistelet ehkä omaa kouluaikaasi ja mietit, miten lapsesi viihtyy ja selviytyy koulussa. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Luokkaan mahtuu monenlaisia lapsia, ja kaikki löytävät siellä paikkansa. Sinulla on parhaat lähtökohdat koululaisen vanhempana, kun suhtaudut lapsen koulunkäyntiin ja kouluun myönteisesti ja luottavaisesti. Kieliversiot: suomi, ruotsi, englanti, arabia, saame ja somali.
Tervetuloa yläkouluun!
Alakoulun ja yläkoulun nivelvaiheessa lapsi kohtaa monta uutta asiaa. Siksi on edelleen tärkeää, että vanhempi on läsnä, kannustaa ja on kiinnostunut siitä mitä lapselle kuuluu, kotona ja koulussa.