Aineistot
Opi, onnistu ja inspiroidu.
Näytä Näytä listanaNäytä kortteina
- Kaikki
- Erityinen tuki
- Kuntakohtainen yhdistystoiminta
- Lasten ja nuorten osallisuus
- Monikulttuurisuus
- Osallistuvat vanhemmat
- Päiväkodin ja koulun aloitus
- Perusopetus
- Tilattavat tuotteet
- Toinen aste
- TOIVO-keskustelumateriaalit
- Tutkimukset ja koulutus
- Vanhemmuus ja perhe
- Varhaiskasvatus
- Yhdistystoiminta
TOIVO – Toimintamalli keskusteluihin lapsen ja nuoren kanssa
Tehtäväohjeiden ja tulostettavien kuvapohjien avulla kartoitat asiakkaan elämäntilannetta sanallisesti, visuaalisesti ja toiminnallisesti.
Mitä vanhempien on hyvä tietää lapsen tuesta varhaiskasvatuksessa?
Varhaiskasvatuksessa annettava kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tuki uudistui elokuussa 2022. Sen myötä lapsella on oikeus tarvitsemaansa tukeen päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Lapsi ei tarvitse asiantuntijalausuntoa tai lääketieteellistä diagnoosia saadakseen tukea, vaan tuen antaminen aloitetaan heti, kun tarve havaitaan. Varhain annettu tuki on tehokasta ja se ehkäisee tuen tarpeen moninaistumista.
Materiaalia Ukrainasta paenneiden lasten ja perheiden kohtaamiseen
Suomen Vanhempainliiton ja Unicefin yhteistyönä syntyneen materiaalin pohjalta voit pitää vanhempainillan, jossa käydään läpi suomalaiseen kouluun, valmistavaan opetukseen sekä kotien kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyviä teemoja yhdessä vanhempien kanssa.
SYKE – Syventävä keskustelu
SYKE – Syventävä keskustelu on kuvamateriaali kouluun, kotiin, oppilashuoltoon ja muihin tilanteisiin, joissa keskustellaan nuoren kanssa.
KESY – keskustelu symbolein
KESY on pelimuotoon muokattu kommunikaatioväline, jonka symbolit auttavat lapsen kanssa käytävän keskustelun etenemistä riippumatta siitä, miten lapsi kykenee sanallistamaan asioita. Materiaali on tuotettu koulun arjessa arvioinnin ja oppilashuollon tarpeisiin.
Esteettömän tapahtuman tsekkauslista
Esteettömän tapahtuman tsekkauslista koululle. Kontrollista för tillgängliga evenemang i skolor.
Yhdenvertaisuutta
Esite tarjoaa ideoita, kuinka yhdenvertaisuutta voidaan edistää esimerkiksi päiväkodissa, koulussa ja vanhempaintoiminnassa. Suomen Vanhempainliitto 2019.
Lasten osallisuuden edistäminen lähtee aikuisten asenteista
Löydät EPeLI-hankkeessa kehitettyjä hyviä käytänteitä ja toimintamalleja tästä artikkelista. Ne vahvistavat erityislasten ja perheiden osallisuutta ja yhdenvertaisuutta koulussa. Artikkelin kirjoittajat ovat toimineet asiantuntijoina Suomen Vanhempainliiton erityislasten ja heidän huoltajiensa osallisuutta edistävässä EPeLI-hankkeessa (2016-2018).